El ple municipal a Valls va tornar a l’activitat ahir a la tarda després de les vacances estivals, marcat principalment pels temes de seguretat i les ordenances fiscals que es van anunciar la setmana passada.

PUBLICITAT

La mesura de congelar l’IBI, l’impost més important de les ordenances fiscals, va quedar aprovada amb 16 vots a favor i 4 abstencions. Aquesta decisió ha suposat per l’Ajuntament deixar d’ingressar 1,8 milions d’euros en els dos darrers exercicis i, a més, es bonificarà en un 95% l’impost de béns immobles per habitatge cooperatiu i social al centre històric.

Per unanimitat han quedat aprovades el canvi en la taxa de la recollida de residus de l’any vinent. D’aquesta manera s’elimina la taxa d’escombraries que s’aplica als aparcaments particulars, que suposarà deixar de cobrar 6.900 rebuts i suposarà un estalvi pel contribuent d’entre 6 i 32 euros. 

També s’ha aprovat amb 17 vots a favor i 3 en contra que bars i restaurants continuïn sense pagar l’impost per ocupar la via pública amb les terrasses. Aquesta mesura es va aprovar durant la crisi de la pandèmia i l’ajuntament seguirà subvencionant aquest impost.

Amb el rebuig de tota l’oposició, també s’ha tirat endavant l’augment de crèdit de l’Ajuntament de Valls que suposarà un increment de 205.500 euros. Segons el regidor de Junts per Valls, Martí Barberà, els diners aniran destinats a partides de recursos humans, a l’Arxiu Municipal, a l’Escola de Música, a material de neteja d’edificis, a entitats vallenques i a l’aportació municipal a subvencions de la Diputació de Tarragona.

I per acabar les ordenances fiscals també queda aprovada amb 17 vots a favor i 3 en contra una bonificació del 100% de l’Impost de Vehicles de Tracció mecànica per als vehicles de 30 o més anys, sense necessitat d’estar matriculats com a històrics.

Un altre tema important ha estat el de la seguretat, el grup municipal socialista de Valls ha presentat una moció de 12 punts al ple per treballar en un “Valls més segur”. Aquests han estat exposats per la líder dels socialistes vallencs, Rosa Maria Ibarra, com per exemple la instal·lació de més càmeres de seguretat, el control d’accés de vehicles al centre històric a partir d’unes hores en concret, l’ampliació de la plantilla de la Policia Local, exigir al Departament d’Interior que doti de més efectius a Mossos d’Esquadra per la vigilància a Valls, estudiar la possibilitat de reforçar la Policia Local amb una unitat canina per combatre el narcotràfic, crear una unitat de convivència ciutadana dins el cos de la Policia Local, entre d’altres.

A la vegada, el grup municipal de la CUP ha demanat la dimissió de l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, a causa de l’increment de fets delictius viscuts a la ciutat i consideren que “les persones que estan al capdavant no estan duent a terme correctament la seva feina”. Aquesta moció no ha tirat endavant amb els vots en contra del govern de coalició i les abstencions dels Socialistes i Ciutadans. La líder del PSC, Rosa Maria Ibarra, encara que reconeix està d’acord amb els cupaires considera que no aporten cap solució. Per altra banda, la regidora de Ciutadans, Cristina Laiz, creu que desfer l’equip de govern no és la solució, a la vegada que proposa la reducció de càrrecs de confiança.

Pel que fa a altres temàtiques també ha quedat aprovada per unanimitat l’adhesió de Valls a la Xarxa de municipis per l’economia social i solidària que, entre altres objectius, pretén ajudar als ajuntaments a desenvolupar i promoure polítiques d’economia social. També ha quedat aprovada una dotació de 145.000 euros per al Museu de Valls i 35.000 euros per la Xarxa de Cultura.

PUBLICITAT