El vestíbul del Museu de Valls acollirà, en una mostra coorganitzada amb Òmnium Alt Camp, l’obra “Presos polítics a l’Espanya contemporània” de Santiago Sierra.

PUBLICITAT

Es tracta d’una rèplica de la instal·lació original i que, per gentilesa de l’estudi de Santiago Sierra i amb la tasca d’Òmnium Cultural, està recorrent el territori i que ara es podrà veure a la Casa de Cultura de Valls.

L’exposició consta de 26 plafons amb fotografies en blanc i negre i diverses explicacions textuals.

La inauguració serà dimarts 25 de setembre a les 19.00 hores i es podrà visitar del 25 al 30 de setembre.

La mostra donarà el tret de sortida al curs expositiu del Museu de Valls i forma part de la campanya “Demà pots ser tu” impulsada per l’entitat cultural, així com per organismes pro drets humans com l’Institut de Drets Humans de Catalunya, l’Associació Irídia (Centre per la defensa dels Drets Humans), l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta i la Fundació per la Pau.

Les accions de la campanya tenen per objectiu la defensa dels drets i llibertats i la denúncia de la vulneració d’aquests, com en el cas de la llibertat d’expressió i de manifestació.

L’Ajuntament de Valls va aprovar al ple municipal del passat mes d’abril una moció en contra de la censura i en defensa de la llibertat d’expressió davant la regressió de drets i llibertats.

L’obra “Presos polítics a l’Espanya contemporània”

Va ser el passat mes de febrer quan a la Fira Arco de Madrid el parc firal Ifema va demanar retirar la peça “Presos polítics a l’Espanya contemporània” de Santiago Sierra, artista i activista madrileny de 52 anys i autor de múltiples creacions que sempre s’han caracteritzat pel seu caràcter polític.

Era el primer cop en 37 anys d’història de la fira que es retirava una de les seves obres. Des de llavors l’exposició ha passat per moltes ciutats, València i Barcelona entre d’altres.

A partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’obra vol fer visible l’existència de presos polítics a l’Estat espanyol i destaca que, dins el panorama carcerari actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres.

La tradició franquista i la prolongació dels conflictes nacionalistes després de la Transició han fet particularment confús el criteri de definició de pres polític a Espanya, cosa que ha generat un context des del qual diverses activitats poden ser considerades delicte de «terrorisme». Amb aquesta instal·lació, Santiago Sierra reflexiona sobre l’efecte de la «Ley Mordaza» a l’Espanya actual i ens interpel·la a no mirar cap a una altra banda davant d’aquesta realitat.

Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és especialment conegut dins el món de l’art polític pel seu treball de denúncia del capitalisme, l’explotació o el mercat laboral. La seva obra també posa en qüestió la naturalesa de la institució artística.

PUBLICITAT