El Tribunal Suprem ha condemnat nou dels dotze líders independentistes per sedició pels fets de l’1 d’octubre del 2017. Oriol Junqueras és el més castigat, amb 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació; 12 per als exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa pels mateixos delictes; 11,5 per a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell per sedició, i 10,5 per als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull per aquest mateix delicte. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han estat condemnats a 9 anys d’empresonament per sedició, mentre que els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila no entraran a la presó perquè han estat condemnats per desobediència a una multa de 60.000 euros. La suma de totes les penes s’enfila fins als 99 anys i mig de presó.

PUBLICITAT

La primera resposta a la sentència s’ha fet sentir minuts després a la capital de l’alt camp. L’ajuntament de valls ha suspès la seva activitat institucional per sortir al carrer i mostrar el seu desacord a les penes imposades. Han desplegat una pancarta demanant la llibertat dels presos polítics i tot seguit s’han dirigit cap al polígon industrial de Valls. D’altra banda, el sindicat d’estudiants també han abandonat les aules, s’han concentrat a la plaça del quarter on han llegit un manifest i tot seguit s’han dirigit també cap a la rotonda de Chrysallis.

Molts xiulets, clàxons i crits de llibertat són els protagonistes d’aquesta gran concentració que aplega fins a 500 persones i que tallat l’accés principal del polígon industrial de valls amb llargues cues de camions. Des del Sindicat d’Estudiants preveuen que aquesta aturada serà llarga i es mantindrà fins la tarda. S’han instal·lat balles per impedir l’accés al polígon i s’ha viscut algun moment de tensió entre manifestants i afectats per aquest tall de carretera. També dir que s’ha cremat un contenidor del supermercat Dia però que no ha causat més danys que el calcinament del contenidor. Avui a les vuit del vespre hi haurà concentracions arreu del país, i dimecres començaran les Marxes per la Llibertat, impulsades per l’ANC i Òmnium.  Són cinc marxes populars, a peu, des de diferents punts del país que confluiran a Barcelona i que arrencaran des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona. Els sindicats sobiranistes convoquen una vaga general a Catalunya per a aquest divendres, 18 d’octubre.

Moment ara de parlar de la sentència perquè el primer que faran les defenses dels acusats és posar-se a treballar per revocar el veredicte judicial. Les defenses presentaran un incident de nul·litat i, si no funciona, acudiran al TC i a Estrasburg. L’efecte més immediat de la sentència és que acaba amb la presó preventiva i els nou presos polítics coneixeran aviat quin és el règim de vida a la presó que els assigna la Junta de Tractament Penitenciari. Tot apunta a que podrien gaudir del regim de segon grau, amb el qual podrien començar a obtenir permisos a partir del mes de gener del 2020 en els cas dels Jordis o, fins i tot, en el tercer grau, un règim obert que permet passar el dia fora de la presó i només anar-hi a dormir de dilluns a dijous. La llibertat condicional seria el pas següent al tercer grau, un cop complertes tres quartes parts de la condemna, segons recull el Codi Penal.

PUBLICITAT