Santa Úrsula sense precedents. Costa de creure el que van fer diumenge les dues colles vallenques a la plaça del Blat. Alguns titulars ens ajudaran a entendre el que va succeir:

PUBLICITAT

1.Millor actuació castellera de tots els temps vista mai en una plaça

2. Estrena per partida doble del 3de9 sense folre, probablement el castell més mític que hi hagut mai.

3. Primera vegada que Valls veu descarregar el 2de8 sense folre per partida doble.

4. Primera vegada que es veu una tripleta neta

5. Actuació en què les dues colles fan la seva millor actuació de la seva història

6. I en podríem trobar alguns més

Els mitjans de comunicació i les xarxes socials han esgotat els adjectius que servien per descriure el que es va viure al temple dels castells.

El sorteig d’ordre d’actuació, realitzat pel regidor de Cultura, Marc Ayala, va determinar que la Colla Joves fos l’encarregada d’obrir Santa Úrsula 2019. Els del carrer d’en Gassó van començar a caminar descarregant amb domini, especialment a terços, el tercer 2de8 sense folre de la temporada. Estructura que han aconseguit domar i ja és un dels bucs insígnia de la colla.

A l’altre costat de la plaça, la Colla Vella va necessitar més paciència amb el 4de9 sense folre. El van tirar amunt, després de dos peus desmuntats. Va costar quadrar-lo, especialment a segons, els quals buscaven la comoditat al mil·límetre. Al tercer peu va anar de debò. La rapidesa de la canalla i l’experimentació del tronc van ser les dues claus perquè el castell total rosat anés a bon port. Primera ronda completada en menys d’una hora i bones sensacions de cara a la segona.

Ja a la segona ronda, la Colla Joves afrontava el 3de9 net, castell que per Sant Fèlix ja havien intentat enguany. El van tirar amunt després d’un peu desmuntat. La primera temptativa vermella amb el mite va pujar bé fins a sisens, però a partir d’un tímid trontoll va fer que l’aixecador renunciés a fer l’ascens i tornés cap a avall. Nervis i convenciment. Per no perdre la batalla, la Joves va ser conservadora en repetició i va completar el tercer 4de9 amb folre de la temporada.

A la Vella, l’intent desmuntat de 3de9 net els va servir per modificar el programa. Havien anunciat inicialment el 2de9 sense manilles, però es van decantar pel 3 net i així ser la primera colla en fer-li l’aleta. El castell, que va pujar després d’un peu desmuntat, va avançar amb concentració i rapidesa.

Un cop feta l’aleta, el castell va cedir per quarts. I sí, la Vella era la primera colla capaç de vèncer el mite i escriure una nova pàgina d’or a la història dels castells.

L’esclat de la plaça va ser espectacular. Però la diada encara no havia acabat…

A la tercera ronda, la Joves també volia sumar-se a la festa. Els de la camisa vermella van tornar a afrontar amb optimisme el 3de9 net. Van tornar a fer sonar les gralles. De nou, l’estructura va pujar amb convicció i rapidesa. L’aixecador i l’enxaneta estaven a dosos, però l’alentiment i els dubtes del primer van provocar que no es pogués aturar el bellugueig i el castell s’acabés trencant. 

Després d’una estona comprovant que tothom estava bé, la Joves hi va tornar a insistir. I aquest cop, va arribar l’hora de la veritat.

De nou, la construcció va a tornar a pujar amb concentració i amb una enxaneta amb un ritme frenètic. A l’igual que la Vella, el castell es va trencar per quarts després de l’aleta.

I sí, el 27 d’octubre del 2019 era el dia del 3de9 net. I és que les dues colles vallenques es van posar d’acord per trencar definitivament amb el mite.

Després de desfermar-se l’eufòria, la Colla Vella va rematar les tres rondes de castells descarregant amb molta autoritat el 2de8 sense folre, el sisè de la temporada.

Ja a la ronda de pilars, la Vella va optar per rematar la millor actuació de tots els temps amb el pilar de 8 amb una quint nova. Per la seva banda, la Joves va completar el pilar de 7.

En definitiva, una Santa Úrsula que no oblidarem en molt i molt de temps.

PUBLICITAT