Aquesta Setmana Santa el campanar de la ciutat de Valls tindrà el seu protagonisme a nivell sonor i també a nivell visual i tradicional. Així, seguint la tasca de recuperació patrimonial que des de fa uns anys han engegat els Campaners de Valls, aquesta Setmana Santa es recuperarà la tradició de posar llorer a les campanes el Diumenge de Rams.

PUBLICITAT

En un document sobre la Setmana Santa del 1953 s’explica que antigament a Valls es penjava  llorer beneït del Diumenge de Rams als contrapesos de les campanes del campanar de l’Església de Sant Joan. Aquest llorer restava allí fins l’any següent, ja que part d’ell es cremava per utilitzar les cendres per la imposició de la cendra del Dimecres de Quaresma.

Aquesta tradició no només s’efectuava a Valls, sinó que la tradició oral també l’ubica en molts altres indrets arreu de les nostres comarques. De fet, aquesta era una de les múltiples tasques que tenia el campaner de la ciutat, i que no es resumia únicament al toc de les campanes, sinó que incloïa molts altres elements rituals.

Enguany els campaners recuperaran aquesta  tradició; el llorer es beneirà el Diumenge de Rams a dins l’església i serà pujat al campanar posteriorment. En aquesta primera ocasió el llorer es col·locarà al voltant dels finestrals, amb la intenció que es pugui veure amb facilitat des de baix.

En aquesta Setmana Santa també es recuperaran els tocs manuals de les campanes en les celebracions litúrgiques. Així, hi haurà toc d’ofici i toc de benedicció mitja hora abans de la missa del diumenge de Rams i durant la benedicció a l’església; ventada general al Glòria de la Vetlla Pasqual  del Dissabte Sant i toc d’ofici mitja hora abans de la missa del Diumenge de Pasqua.

PUBLICITAT