La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès es tornava a omplir de camises aquest dilluns 30 d’agost en motiu de la diada de Sant Fèlix, encara que enguany tampoc s’hi veia cap castell.

PUBLICITAT

Les quatre colles convidades pels administradors feien un acte reivindicatiu, a les dotze del migdia, per demanar a la Generalitat que treballi en un protocol que permeti aixecar castells, després que aquesta tombés, dijous passat, una proposta que hauria permès veure pilars de 5 simultanis amb grups bombolla d’un màxim de 50 persones, les quals abans haurien hagut de sotmetre’s a un test d’antígens.

El resultat de l’acte – afectat per les condicions climatològiques, es limitava a una entrada a plaça amb pilars de 4 caminant, un minut de silenci, la lectura d’un manifest reivindicatiu i el toc de castell simulant l’aixecament dels pilars de 5 prohibits. Seguidament, a l’interior de l’Ajuntament de Vilafranca, l’alcalde, Pere Regull; administradors; i els màxims dirigents dels Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Jove Xiquets de Tarragona oferien una roda de premsa per denunciar el moment delicat que travessa el món casteller.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, denunciava el poc respecte i reconeixement que han tingut el Govern i les autoritats sanitàries que han tingut cap als castells. En un mateix sentit crític, espera rectificacions en la normativa perquè les colles puguin reprendre l’activitat.

El cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, Jaume Martí, expressava el seu malestar per aquestes gairebé dues temporades perdudes i la problemàtica que pot suposar en l’aspecte social.

La valoració més contundent arribava de la mà del cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez. El màxim responsable tècnic rosat exigia a l’administració que traci un protocol que els permeti recuperar l’activitat.

El cap de colla de la Jove de Tarragona, Jordi Alomà, reivindicava la necessitat de trobar solucions clares per tornar a fer castells.

Per la seva banda, el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Sisco Benet, recordava que el món casteller és patrimoni immaterial de la Humanitat i lamentava el Govern no ho hagi aprofitat per reprendre l’activitat.

Una roda de premsa amb malestar general i la resposta de la Generalitat, el mateix dia, tampoc ha generat gaire optimisme. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preguntat per TAC-12, la televisió pública del Camp de Tarragona, afirmava que no s’esperen canvis en la normativa de forma immediata per tornar a les places.

Malgrat no haver-hi pilars de 5 per la diada de Sant Fèlix, unes hores abans, a davant del Monument als Castellers, les quatre colles convidades alçaven pilars de 4 en l’Entrada d’Ofici. Se’n veien set dels Castellers de Vilafranca, dos de la Colla Vella, un de la Colla Joves i un de la Jove de Tarragona.

PUBLICITAT