Molt bon dia! aquest és el Daily Informatiu de Valls d’aquest dijous 16 de desembre. Avui destaquem que Les Decennals 2021+1 programen dos Oficis Solemnes en honor a la Mare de Déu de la Candela.

PUBLICITAT

Els actes religiosos de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 s’han presentat aquest dijous amb algunes novetats destacades.

Cada deu anys, l’església arxiprestal de Sant Joan acull milers de persones que assisteixen en alguns dels actes que se celebren els deu dies de les Festes o simplement venen a visitar la imatge de la Candela, extraordinàriament ubicada fora del seu cambril.

Enguany, però, la pandèmia ha obligat a modificar l’organització d’alguns dels actes centrals.

En primer lloc, el 2 de febrer, dia central de les Decennals, hi haurà dos oficis solemnes. El rector de la parròquia de Sant Joan, Mossèn Joan Àguila, explica que s’aplica aquesta mesura per evitar aglomeracions.

Al voltant d’aquesta darrera missa de la festivitat de la Candela és sobre la qual pivotarà l’estructura festiva ritual, amb l’Anada Ofici del Seguici Cerimonial, l’entrada de la bandera de la ciutat i les autoritats, l’enlairament d’un pilar de 5 de les dues colles dels Xiquets de Valls, les balladetes de la Sortida d’Ofici i la diada castellera.

A la tarda, també hi ha prevista la processó amb la sortida de la imatge de la Mare de Déu en un itinerari que, llevat que s’apliquin restriccions, serà el mateix que fa onze anys. Un dels membres de la comissió d’Actes Religiosos, Jordi París, explica que es preveu que hi participin més d’un miler de persones.

El tret de sortida dels actes centrals de l’àmbit religiós, però, començaran el dissabte 29 de gener amb el trasllat de la Mare de Déu de la Candela des de la seva capella a l’altar major. El diumenge 6 de febrer, últim dia de les festes, es retornarà la patrona al cambril.

Durant els nou dies que la Mare de Déu presideixi l’altar major, a partir de dos quarts de vuit del vespre, se celebrarà la Novena. Seguint el camí encetat en les Decennals de l’any 2011, en la qual la va predicar per primera vegada una dona, en aquesta ocasió en seran tres: la monja benedictina Teresa Forcades, Laura Mor i Carme Borbonés.

Un dels actes més entranyables de les Festes serà visita i ofrena de la gent gran de les residències a la imatge de la Mare de Déu de la Candela. Està previst pel 3 de febrer, a les onze del matí, coincidint amb el dia de Sant Blai.

En paral·lel als actes, la comissió d’actes religiosos ha editat un cartell de la Mare de Déu de la Candela que serà repartit per la ciutat a fi que sigui present en els carrers de Valls durant els dies de les Festes Decennals. Tots els comerços que vulguin penjar-lo als seus establiments podran passar a recollir-lo per les parròquies de Sant Joan o el Lledó.

També expliquem de les Decennals 2021+1 que hi ha actes de cultura popular catalana com a protagonista de les Decennals.

La mostra festiva “Un tomb de festa” formarà part de la programació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1. La proposta tindrà lloc els dies 5 i 6 de febrer, l’últim cap de setmana de la celebració.

Els actes que s’organitzen estan articulats en quatre blocs temàtics, els quals mostren diferents disciplines en l’àmbit festiu, com la religiositat, la sàtira, el foc i el fet personal.

Agrupacions com el Cant de la Sibil·la de Palma de Mallorca, el ball de diables de Cervera, la Dansa de la Mort de la Selva del Camp o els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona es donaran cita a Valls en aquests dos dies.

PUBLICITAT