La ciutat de Valls celebrarà la Trobada de Colles Castelleres de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela aquest diumenge 30 de gener. L’esdeveniment reuneix cada deu anys les colles castelleres en un únic lloc, espai i dia amb un esperit no competitiu, en aquesta ocasió les Decennals faran possible el retrobament casteller més gran des de l’inici de la pandèmia.

PUBLICITAT

La Trobada Castellera reflecteix la complexa situació que viu el món casteller, que encara no ha reprès amb normalitat la seva activitat, amb una desena de colles que no s’han tornat a enfaixar i una trentena que l’any passat només van poder fer algun pilar de quatre. Així, la màxima construcció del 2021 durant la temporada castellera va ser el 3d9f, i cal remuntar-se als anys 1991-92 per trobar aquest registre. En aquells moments la Trobada de Valls va comptar amb 20 colles, no sent per això menys simbòlica.

En aquests moments un total de 28 colles castelleres d’arreu dels països catalans, participaran a la Trobada de les Decennals. El format de la Trobada, que representa un termòmetre de la situació del món casteller després de la pandèmia, serà de tres rondes simultànies. Valls comptarà amb la participació de 7 de les 10 millors colles castelleres segons el Baròmetre Casteller (www.barometrecasteller.cat) els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Moixiganguers d’Igualada, la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sabadell i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Les colles que participaran a la trobada són (per ordre alfabètic de localitat): els Minyons de l’Arboç, els Castellers de Badalona, els Castellers d’Esparraguera, els Castellers del Foix de Cubelles, els Vailets de Gelida, els Margeners de Guissona, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Mediona, els Castellers de Mollet, la Colla Castellera Matossers de Molins de Rei, els Torraires de Montblanc, els Castellers del Poble Sec, els Xiquets de Reus, els Castellers del Riberal de la Catalunya Nord, els Castellers de les Roquetes, els Castellers de Sabadell, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, els Xiquets del Serrallo, la Colla Jove de Castellers de Sitges, la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Terrassa, els Nois de la Torre, els Xiquets de Torredambarra, que acaben d’entrar a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i que s’estrenen en aquesta Trobada, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Vila-seca.

L’activitat, que ve precedida d’un cap de setmana casteller amb el 10è Simposi Casteller de Catalunya i la 10a Fira Castells, tindrà lloc al Passeig de l’estació, un espai diàfan i de gran format, però alhora proper al Centre Històric, amb tota la simbologia i compromís del que suposa ser el quilòmetre zero casteller. Cada colla convidada serà acompanyada per un membre del Voluntariat, procedent de les dues colles dels Xiquets de Valls. Per primer cop també tindrà un gran protagonisme la música, amb dos escenaris de matí i tarda pels quals passaran diferents formacions de gralla i timbal, en formats tant tradicional com electrònic. La plaça del Blat quedarà reservada perquè aquelles colles que ho desitgin al llarg de tota la jornada puguin desplaçar-s’hi i fer, lliurement, un pilar.

PUBLICITAT