Les festes de Carnaval a Valls acabaven aquest Dimecres de Cendra amb el seguici fèretre de Sa Majestat el Rei Carnestoltes i la baixada de la Geganta Quaresma.

PUBLICITAT

La comitiva arrencava, a les set de la tarda, des de davant del local social de la Unió Anelles de la Flama, amb la cercavila de la Vella Quaresma. En el seu pas per la placeta de l’1 d’octubre, es recollien les despulles del Carnestoltes, el qual va ser cremat a la plaça del Blat. Tot seguit, la Quaresma donava 49 voltes sobre si mateixa per acabar amb la disbauxa i donar inici al període de penitència.

La geganta de la Vella Quaresma és un element nou, però basat en una tradició antiga que estava perduda en l’oblit. Per les festes de Carnaval de 1988, concretament el Dimecres de Cendra, la geganta va sortir per primera vegada al carrer després de l’enterro del rei Carnestoltes, acompanyada per un nombrós grup de timbalers.

La Quaresma representa una vella geperuda, que té set cames i que porta un gran cistellàs amb una col i set arengades penjades, a més d’un bacallà a la mà. La seva funció és tancar el període de gresca del Carnaval, en una època en què aquesta festa té molta força popular. La geganta no té cap ball (seria un contrasentit, perquè representa precisament l’antiball), però fa un total de quaranta-nou voltes sobre si mateixa al ritme dels timbals.

Fruit també de la tradició que envolta el personatge, durant tot el període quaresmal la geganta resta exposada al vestíbul de l’Ajuntament de Valls, i cada divendres una escola de Valls treu una arengada del cistell. Finalment, el Dissabte de Glòria la geganta es retirada del consistori i es guarda de nou fins l’any següent.  El seu pes és de 60 quilos, fa 3,75 metres d’alçada i és portada per una sola persona.

PUBLICITAT