Molt bon dia! aquest és el Daily Informatiu de Valls d’aquest divendres de març.

PUBLICITAT

Avui destaquem que el preu del calçot es dispara per la forta demanda i la falta de producte.

El preu està pels núvols: 0,20 euros en cru i 0,40, cuit. Aquesta escalada de preus s’explica per la caiguda d’un 10% de la superfície de conreu, l’avançament de la collita abans de Nadal per por a una pandèmia que l’any passat va deixar un 25% dels calçots per arrencar, i una demanda més alta de l’habitual. 

“Ens ha agafat amb el peu canviat”, diu el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent. Assegura, però, que no en faltaran i que aquesta pujada de preus, de més del 50%, s’havia donat anys enrere.

Als restaurants de la zona, que fan ple gairebé tots els cap de setmana, el menú de la calçotada no baixa dels 40 euros en la recta final d’una bona temporada que es tancarà fregant els 20 milions de calçots.

El restaurant Casa Fèlix a Valls, el Ganxo a Masmolets, la Masia Fontscaldes, o el Petit Cub a Alió, són només alguns de les desenes d’establiments al territori que ofereixen el menú de la calçotada a les seves cartes i que, en la majoria de casos, ara han hagut d’apujar preus -el menú de les calçotades sol superar els 40 euros-, factor, però que no els ha restat clientela. “Hi ha moltes ganes de fer calçotades”, coincideixen els restauradors.

Des de la IGP Calçot de Valls, que agrupa els productors de quatre comarques tarragonines, relaciona aquesta demanda tan inusualment elevada a la situació de la crisi sanitària, un dels motius que ha comportat aquesta escalada de preus. També la incertesa per l’evolució de la pandèmia ha fet que els pagesos tinguessin pressa per arrencar calçots abans de Nadal i avançar l’oferta per temor a que part de la collita quedés malaguanyada.

“Normalment s’arrenca de manera compassada, mes a mes, per garantir calçots i ara potser farien falta aquells calçots que es van arrencar abans de Nadal”, diu Clofent. “Tot i això, a zero no quedarem”, garanteix. Davant la falta de producte i la pujada de preus, la IGP alerta que ara s’aprofita per vendre calçot de qualsevol mida, i això posarà més evidència que mai la diferència entre les característiques d’un calçot certificat d’un que no.

PUBLICITAT