Molt bon dia! Benvigudes i benvinguts. Aquest és el Daily Informatiu de Ràdio Ciutat de Valls d’aquest dimarts 22 de març de 2022. Avui destaquem que l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard organitza la 9a Xilofonada Poètica.

PUBLICITAT

Aquest dimarts 22 de març, a les 6 de la tarda, el Centre Cultural Municipal acull el concert de la novena edició de la Xilofonada Poètica que l’Escola de Música Robert Gerhard presenta amb la participació de quinze escoles de primària de Valls i l’Alt Camp. La Xilofonada Poètica és un projecte liderat des de l’Escola de Música amb una clara voluntat de servei a la comunitat educativa de Valls i comarca.

El projecte, que es va iniciar el 2013, s’ha obert primer a la ciutat i, després, a la comarca, per tal que els escolars de cicle mitjà puguin viure des de dins un projecte musical i social de gran magnitud. Així, els centres que enguany han acceptat la invitació a participar-hi han disposat gratuïtament tant del material musical com de tota la infraestructura que significa posar en comú 300 alumnes en un concert. La voluntat de l’escola és propiciar un concert on els alumnes cantin i toquin amb molts més alumnes, en una trobada singular a la pròpia ciutat que exerceix així també la capitalitat musical i viure, doncs, un espectacle musical que impacti els nens i els ajudi a avançar musicalment.

En aquesta edició la xilofonada parteix dels poemes de Ramon Besora, versionats per Rosabel Bofarull per a veu i instrumental Orff, «Les oques van al camp», un llibre amb il·lustracions de Natasha Domanova. Els autors ja van ser a Valls per la preestrena del concert el passat mes de febrer i ara tornaran de nou per escoltar aquesta estrena amb els tres-cents alumnes participants.

L’entrada al concert d’aquesta tarda és lliure.

Més qüestions. La regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament i l’Associació de Restauradors impulsen la quarta edició de la Favatada de Valls. Amb el lema «De l’hort al plat», aquest any els restaurants de la capital de l’Alt Camp compartiran protagonisme amb els agricultors amb l’objectiu de posar en valor aquest típic llegum, les seves propietats i la varietat de plats i receptes que giren al seu voltant. Des de dilluns 21 de març es poden adquirir ja a l’Oficina Municipal d’Informació i Turisme els tiquets per a la favatada popular que se celebrarà al Pati el proper dissabte 9 d’abril.

Tot i així, entre el 28 de març i el 17 d’abril, la cuina de les faves ja serà la protagonista de les cartes dels restaurants de Valls. Enguany creix el nombre d’establiments que se sumen a la mostra, amb 16 restaurants que incorporaran la cuina de les faves als seus menús de la nova temporada, amb una gran varietat de receptes que aniran de les propostes més tradicionals fins a les més atrevides.

La favatada popular del 9 d’abril se celebrarà al Pati entre les 12h i les 14.30h, en una jornada festiva que comptarà amb la participació dels gegantons infantils de Picamoixons, la Gegantona i el Gegantó Lladrefaves de Valls que amenitzaran la jornada. Els assistents podran gaudir de la típica favatada catalana elaborada per l’Associació de Restauradors. La venda dels tiquets per a les racions de faves es poden adquirir, des d’aquest passat dilluns i fins el 8 d’abril, anticipadament a l’Oficina de Turisme (carrer de la Cort, 3), de dilluns a dissabte de les 10:30h a les 13h i de les 16.30h a les 19h, i diumenge de 10 a 14:00h. El preu és de 3,5 euros i el tiquet inclou una ració de faves i  un plat de ceràmica fet a mà.

En aquesta edició, l’organització ha volgut donar un major protagonisme als pagesos que han mantingut viu el cultiu de les típiques faves.  La fava és un cultiu que forma part de l’agricultura mediterrània des de fa segles i és un aliment molt ric: aporta proteïnes vegetals, calci, fibra i vitamines B1 i B2 i el seu consum ajuda a reduir el nivell de colesterol. A més d’aquestes propietats beneficioses per a la salut, el cultiu de la fava és molt útil per a la terra, ja que enriqueix el substrat aportant nitrogen a través de les seves arrels i facilita el cultiu d’altres hortalisses.

L’Ajuntament de Valls ha posat en marxa “Mou-te”!, un programa d’activitat física per a gent gran als parcs de salut de la ciutat. A partir de la gimnàstica de manteniment adaptada a les necessitats de les persones grans, la iniciativa promou la salut i l’espai de trobada d’aquest col·lectiu en llocs a l’aire lliure com són els parcs municipals de salut. Escoltem el regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, Jordi Cartanyà.

L’activitat, per a majors de 64 anys, començarà el 19 d’abril en quatre parcs de salut de la ciutat i estarà guiada per personal tècnic esportiu. Es faran exercicis basats en la mobilitat de les articulacions, la relaxació, la resistència, la força, la psicomotricitat i l’equilibri a través d’exercicis senzills i jocs.

El període d’inscripcions ja ha començat i finalitzarà l’1 d’abril. Els primers tres mesos de l’activitat, d’abril a juny, seran gratuïts com a prova pilot. A partir del setembre i fins el juny de 2023, el cost total del curs serà de 30 euros, per al qual caldrà tornar a fer la inscripció.

El programa “Mou-te” està integrat en el Pla Local d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) i amb la participació del Patronat Municipal d’Esports.

I en esports, el derbi de la demarcació de Tarragona de Copa Catalunya Femenina, jugat diumenge al vespre, entre el Tarragona Bàsquet i el Club Bàsquet Valls corresponent a la primera jornada de la fase de permanència acabava amb derrota per les jugadores de la capital de l’Alt Camp. 58-52 va ser el resultat final amb un conjunt tarragoní que va augmentar el potencial en el tercer quart.

Tot i la desfeta, les vallenques milloraven en l’aspecte ofensiu. Les màximes anotadores van ser Laia Gené amb 17 punts i Núria Vilamajor amb 15.

El proper compromís del CB Valls Lear serà diumenge, a dos quarts de vuit del vespre, al pavelló Joana Ballart, davant el Bàsquet Safa Claror, equip que en la primera jornada perdia a casa davant el Balaguer per 55-57.

Recordem que els dos primers classificats d’aquesta fase de permanència continuaran la temporada que ve a Copa Catalunya; el tercer disputarà una eliminatòria davant l’altre tercer del grup 4; i el quart descendirà.

I fins aquí el Daily Informatiu de Ràdio Ciutat de Valls d’aquest dimarts 22 de març de 2022. Us ha parlat David Prats en el marc d’un nou tram informatiu on us expliquem tot allò que succeeix a la nostra ciutat. Adeu fins la propera.

PUBLICITAT