Repassem el programa d’actes de la Fira de Santa Úrsula 2022 d’aquest diumenge 23 d’octubre.

PUBLICITAT

DIADA DE SANTA ÚRSULA
Matinades castelleres

8.00 h. Des de la plaça del Blat i des de la Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella
La ciutat es desperta al so de gralles i timbals per anunciar als quatre vents que avui és la diada castellera de Santa Úrsula, la mare de totes les diades. Amb el neguit recorrent tot el cos, castellers i població en general s’esborronen ben d’hora al so de l’Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i dels Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que s’acosten a diverses llars de castellers.
Durant les matinades, a la Casa de la Ciutat, recepció institucional a les dues colles dels Xiquets de Valls per l’alcaldessa, Dolors Farré.
En acabar les matinades, a la plaça de la Font de la Manxa, visita al Monument als Xiquets de Valls, obra de Josep
Busquets i Òdena (Fontscaldes, 1914 – Barcelona, 1998). Al ritme de cada agrupació, en finalitzar els seus recorreguts i visites a cases de castellers, els grallers i timbalers interpreten el toc del castell als peus de la imponent escultura piramidal de prop de 12 m d’alçada.

Saborosos esmorzars de forquilla i ganivet
Durant tot el matí. Establiments d’hostaleria

Repic manual de les campanes que anuncia l’Ofici
10.30 h. Des del campanar de Sant Joan
Repic manual de les campanes de Sant Joan que anuncia el solemne Ofici i l’entrada a l’Ofici en honor de santa Úrsula, copatrona de la ciutat de Valls.

Cerimonial anada a Ofici
10.45 h. Des de la plaça del Blat
Amb els quatre gegants de la ciutat, la corporació municipal i la bandera de la ciutat, portada per la guàrdia urbana vestida de gala, amb l’acompanyament dels grallers Bufalodre. Encara amb certa quietud en places i carrers, el seguici ursuler continua la seqüència ritual de la jornada.
Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Call, Escrivania, Simó i plaça de l’Església, fins a l’arxiprestal de Sant Joan.

Entrada a Ofici
10.55 h. Plaça de l’Església
La corporació municipal fa l’entrada al temple vallenc amablement saludada pels gegants. El moment incorpora en aquesta edició un esclat pirotècnic per anunciar arreu de la ciutat la celebració copatrona vallenca.

Solemne Ofici en honor de Santa Úrsula
11.00 h. Església de Sant Joan
Celebració de la litúrgia en honor de la copatrona de Valls, amb l’exposició del magnífic reliquiari gòtic. Per acabar l’Ofici, cant dels goigs de Santa Úrsula, creats el 1907 a partir d’un text del segle XIX, els quals seran acompanyats per l’orgue de Valls.

Anada a plaça de les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls
11.30 h. Des dels locals de les colles dels Xiquets de Valls
Encapçalats per la canalla i els màxims responsables de les colles vallenques, avancen els Xiquets de Valls al so dels grallers i els timbalers.
Itineraris:
Colla Joves: Gassó, les Monges, el Pati, Cort i plaça del Blat.
Colla Vella: Portal Nou, Tomàs Caylà, Carnisseria, Sant Antoni, Bosc, el Pati, Cort i plaça del Blat.

Entrada a plaça
11.50 h. Pel carrer de la Cort cap a la plaça del Blat
Les dues colles dels Xiquets de Valls, amb els seus grups de grallers i timbalers, entren a plaça enmig de l’acollida del públic vingut d’arreu.

Entrada de la canalla a la casa de la vila
Tot seguit de l’entrada. Ajuntament
L’Ajuntament de Valls acull cada una de les colles dels Xiquets de Valls i rep la seva canalla per la portalada principal de la casa de la vila.

Sorteig de l’ordre d’actuació dels Xiquets de Valls
A continuació. Planta noble de l’Ajuntament
La mà innocent de l’ambaixadora dels Xiquets de Valls 2022, la dibuixant Pilarín Bayés, llançarà a l’aire la moneda que decidirà qui surt primer a la gran diada.

Balladetes de la sortida d’Ofici dels gegants i de la mulassa
Seguidament. Plaça del Blat
Al so de les gralles de grup Bufalodre.
Interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, Els segadors
12.15 h. Plaça del Blat
A càrrec dels grallers Bufalodre.
Diada castellera de Santa Úrsula
Tot seguit. Plaça del Blat
Punt final de la temporada castellera tradicional amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. El sistema de rondes anomenades vallenques permet que qui surti primer no perdi el privilegi de definir l’esdevenir de la diada. Aquest fet marca amb caire únic la mare de totes les diades, i permet moments antològics com la cursa del 2019 per posar l’aleta al mític 3 de 9. Santa Úrsula a Valls és una manera única d’entendre el fet casteller, i es viu com enlloc més de la geografia a peu de plaça, al km 0 del món casteller.

Pilars al balcó
Tot seguit. Plaça del Blat
Salutació a la casa de la vila per part dels Xiquets de Valls portant els pilars al balcó, uns pilars de 5 que, un cop coronats, caminaran fins a tocar de la façana per tal que, enxaneta i aixecador, siguin recollits des del balcó principal de l’ajuntament per acomiadar la diada juntament amb l’alcaldessa de la ciutat.

Toc de vermut
En acabar. Des de la plaça del Blat i fins als locals dels Xiquets de Valls
Sortida de plaça i cercaviles de retorn, les quals comencen amb la tradicional tonada del toc de vermut.

LES CORTS
Aquest acte, tan singular i únic a la ciutat de Valls, gira entorn de la figura de la reina Elionor. Així doncs, la voluntat d’aquesta jornada és que els vallencs i vallenques tinguin l’oportunitat de conèixer de ben a prop la nostra reina i el seu lligam amb la nostra ciutat, tot explicant i recreant fets històrics que van passar fa molts anys a casa nostra, i alhora pretén donar a conèixer diversos conjunts d’imatgeria festiva rellevant del nostre país i d’arreu del territori.

Anada a la plaça de la Torratxa
9.15 h. Des del carrer de la Cort (costat plaça del Blat)
Recorregut: Cort, el Pati, Jaume Mercadé, Germans de Sant Gabriel, Avenir, Colom i plaça de la Torratxa.
Rebuda dels convidats i balladetes
10.15 h. Plaça de la Torratxa
Passada per la muralla del Castell
11.00 h. Des de la plaça de la Torratxa
Recorregut: Colom, Avenir, Germans de Sant Gabriel, muralla del Castell, Jaume Huguet i plaça de l’U d’Octubre.
Exposició de la imatgeria
Des de les 11.30 h fins a les 14.00 h. Pati de Sant Roc
Passada pel carrer de la Cort
17.00 h. Des de la plaça de l’U d’Octubre
Recorregut: el Pati, Cort i plaça del Blat.
Fotografia familiar
17.25 h. Plaça del Blat
Recepció de les colles convidades i entrega de records
17.30 h. Portalada de l’Ajuntament de Valls
Passejada final
17.45 h. Des de la plaça del Blat
Recorregut: plaça del Blat, Major, Carnisseria, Carme i plaça del Carme.
Acte protocol·lari i balls solemnes
18.00 h. Claustre del convent del Carme
Organitza: Colla Gegantera “La Pessigolla”
Mercat de Santa Úrsula
Des de les 10.00 h fins a les 22.00 h. Passeig del President Tarradellas
Organitza: Regidoria de Comerç i Turisme

Cursa Popular de Santa Úrsula
10.00 h. El Pati
40a Cursa Popular de Santa Úrsula. Aquesta cursa, que en fa quaranta, no té cap símptoma de començar a fer panxa. Ben al contrari, és plena de salut! Jornada esportiva no competitiva que recorre part de la muralla i els carrers
del centre històric de la ciutat, adreçada a la població escolar i a les famílies. Una cursa ben peculiar on arribar primer no té premi. Aquí sí que realment l’important és participar i ser partícip d’aquesta festa de l’esport. I, tenint en compte la diversitat funcional, el recorregut serà adaptable a totes les realitats.
Organitza: Patronat Municipal d’Esports.

FIRA CANALLA
Fira d’activitats lúdiques i tallers

D’11.00 h a 14.oo h i de 17.00 h a 20.00 h. Plaça del Quarter
Segona jornada d’activitats lúdiques per a totes les edats. Tota la informació a la pàgina de Fira Canalla.
Bateig de la sala de la Biblioteca Popular amb el nom de Maria Felipa Español Coll
17.30 h. Biblioteca Popular
Maria Felipa Español Coll (Valls, 1910 – Barcelona, 1995). Advocada laboralista, vallenca de naixement i resident a Barcelona fins a la seva mort, tingué una activa faceta durant la Guerra Civil.
Maria Felipa Español, formada acadèmicament pel pare, estudia a l’Escola de Bibliotecàries, carrera que acaba el 1936; just quan s’inicia la guerra, està treballant en el trasllat de la Biblioteca de Catalunya a la seu actual. Un cop decretat el Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat, que en tenia les competències, es creen dues subcentrals al front d’Aragó: Sarinyena i Alcanyís. M. Felipa s’hi presenta voluntària i és destinada a Sarinyena, enclavament clau del front, on ha d’organitzar la biblioteca de l’hospital de Sarinyena i dels hospitals militars de la zona
d’Osca, el funcionament del servei de préstec per a les línies de foc del front nord i la sala de lectura dins la ciutat per a ús dels militars. Pel seu arriscat i compromès treball va ser destacada amb el grau de tinent. Un cop cau el front d’Aragó, Español passarà, amb altres companyes bibliotecàries, a treballar en el bibliobús, portant llibres als diversos punts de destacaments i hospitals militars, i passant per Valls, fins al gener del 1939. Un període curt però
molt intens i apassionant a favor de la cultura i contra la ignorància i l’analfabetisme.
Hi intervenen: Aïda Sánchez (historiadora), Jordi París (director del Museu de Valls) i Montserrat Jausàs (neboda de Maria Felipa Español Coll).
Amb la participació del nan de Maria Felipa Español Coll, confeccionat per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 i portat per l’alumnat de l’escola Eugeni d’Ors de Valls.
Ball Especial de Santa Úrsula amb Loren
18.30 h. Sala Kursaal
Pot ser un diumenge més de ballables al Kursaal, però avui celebrem Santa Úrsula i una bona manera és emulant els antics balls de festa major. Pasdobles, tangos, txa-txa-txas… Amb els primers compassos, les cames ja van soles!
Preus: 5 €, carnet Amics dels Teatres i jubilats 4 €
Organitza: Agència Artística Loren

PUBLICITAT