La plaça de la Vila de Vilafranca ha vibrat aquest dimecres amb una diada de Sant Fèlix plena de castells de màxima dificultat. Castellers de Vilafranca, Joves i Vella de Valls i Minyons de Terrassa -quatre de les millors colles del món casteller- han lluït deu construccions d’aquesta categoria. Una de les més aclamades ha estat el 7 de 9 amb folre dels verds, sent l’única colla de la història que ha assolit aquest castell, que va plantar per primera vegada el 2012. Els locals també han descarregat dos emmanillats: el 3 de 10 i el pilar de 8. Al seu torn, la Joves ha descarregat el 4 de 9 net, el pilar de 8 i el 3 de 9, mentre la Vella ha completat el 4 de 9 amb el pilar, i el pilar de 7. Els Minyons han assolit la tripleta de 9.

PUBLICITAT

Els Castellers de Vilafranca han obert plaça descaregant un èpic 3 de 10 amb folre i manilles que ha fet esclatar tota la plaça. L’enxaneta ha estat a punt de fer-se enrere camí de coronar-lo, però finalment ha fet l’aleta fortament aclamada. Ha estat la primera vegada d’aquesta temporada que els vilafranquins completaven aquest emmanillat. En segona ronda, han apostat pel 4 de 9 amb folre i el pilar. Després d’haver-lo carregat diumenge a l’Arboç (Baix Penedès), el repte era descarregar-lo, ja que no ho aconsegueixen des del 2017. Amb tot, el pilar s’ha trencat després de quedar descobert.

De cara a la tercera ronda, els verds han intentat el 7 de 9 folrat, que finalment han tirat amunt a la quarta ronda. La construcció ha pujat lenta i ha hagut de superar diverses tremolors fins aconseguir ser descarregada enmig d’un sonor aplaudiment, ja que els verds són l’única colla a la història que l’ha completat dues vegades -el primer cop va ser el 2012-. Els locals han tancat amb el pilar de 8, fet que els ha situat com l’única colla de la diada que ha entomat quatre gammes extra.

Al seu torn, la Colla Joves Xiquets de Valls s’ha estrenat a plaça amb un 3 de 9 amb folre molt serè. En segona ronda han pujat un esglaó, amb el 4 de 9 net. Els diables vermells l’han defensat amb solvència i l’han aconseguit descarregar per primer cop aquesta temporada, i això ha desfermat l’eufòria. La colla ho ha celebrat amb una llarga estona de càntics.

A la tercera ronda, els vallencs han dut a plaça el 5 de 9 folrat, que s’ha ensorrat després de coronar-lo. La colla ha arrodonit la seva actuació descarregant el pilar de 8 amb folre i manilles, que han defensat aferriassadament sota l’escalf de centenars de seguidors que han aclamat una de les millors diades fetes mai pels vermells.

Per la seva banda, la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha arrencat la diada amb el 4 de 9 amb folre i el pilar, que venia de completar recentment al Catllar i l’Arboç. A Vilafranca, els rosats l’han revalidat, si bé han patit a l’hora de descarregar el pilar. En segona ronda, han jugat la carta de la 2de8 net, coneguda com la ‘bèstia indomable’.

La construcció ha pujat força quieta, però s’ha trencat entre segons i terços poc després que l’enxaneta fes l’aleta. Després de la caiguda, la Vella ha afiançat el 3 de 9 amb folre, descarregat amb comoditat, per acabar tancant la seva actuació amb el pilar de 7 folrat.

Pel que fa als Minyons de Terrassa, han obert la seva actuació alçant una majestuós 2de9 amb folre i manilles, completant la primera ronda de la diada en menys d’un hora. Seguidament, els malves han intentat el 5 de 9 amb folre, que han desmuntat per tornar a alçar al tercer torn. Era el gran objectiu del dia, ja que no descarreguen aquesta construcció des del 2016.

Amb tot, aquest dimecres el castell ha pujat molt lent i s’ha acabat trencant a terços quan faltava poc per ser carregat. Fent ús de la quarta i cinquena ronda, els egarencs han lluït el 3 i el 4 de 9. La colla ha renunciat al  pilar de mèrit i ha alçat un espadat de 5 per acomiadar la jornada.

PUBLICITAT