Agents de la Policia Nacional espanyola han recuperat 37 peces arqueològiques exposades al Museu d’Arqueologia Ibèria de Figuerola del Camp. Aquestes havien estat robades de diferents llocs, com per exemple la ciutat celtibèrica d’Aratis a Saragossa. 

PUBLICITAT

Dins el museu, els agents també han trobat 18 peces més que eren falsificacions. Després de determinar l’origen de les peces, els agents han detingut el responsable del museu. Aquest està acusat de delictes contra “el patrimoni històric, receptació i sostracció de cosa pròpia a la seva utilitat social o cultural”. La investigació, batejada com a operació Pendejo, va començar l’any 2021 quan la policia va intervenir en aquest mateix museu, on es van trobar fins a 55 peces que també havien estat robades. 

Entre les peces recuperades hi ha dos cascs hispanocalcídics datats aproximadament del segle III abans de Crist i un tercer d’origen celtibèric. També hi ha peces robades a Andalusia, com uns fragments d’un mosaic tardoromà. 

PUBLICITAT