El PSC ha estat la formació política guanyadora en les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest diumenge 12 de maig amb 42 diputats. Amb gairebé el 99% del vot escrutat, els socialistes han superat els 850.000 vots, 200.000 més que fa tres anys.

PUBLICITAT

Junts + Puigdemont ha recuperat el lideratge del bloc de l’independentisme amb 35 escons i sumant més de 100.000 vots respecte el 2021. Els juntaires han estat el partit més votat a les demarcacions de Girona i Lleida.

La forta patacada de la nit electoral ha estat d’Esquerra Republicana de Catalunya. El partit, liderat per Pere Aragonès, actual president de la Generalitat, ha perdut 13 escons i s’ha quedat amb 20 diputats.

Tampoc ha estat un bon diumenge per Comuns-Sumar i la CUP. Ambdues formacions han estat sisena i setena força parlamentària amb 6 i 4 diputats respectivament.

En canvi, el PP s’ha convertit en el quart partit més votat. Els populars han passat de 3 a 15 diputats. D’altra banda, VOX manté els 11 diputats.

La novetat de la quinzena legislatura és la irrupció d’Aliança Catalana amb 1 diputat per Girona i un altre per Lleida.  Pel que fa Ciutadans, vencedor de les eleccions de 2017, desapareix del Parlament.

Uns comicis – amb una participació del 57, 94% – que deixen un hemicicle fragmentat i amb un independentisme sense majoria absoluta, després de la caiguda d’ERC, que no vol un tripartit d’esquerres.

PUBLICITAT