Aquest dissabte 23 de novembre de 2024, el Museu Casteller de Catalunya, acollirà la jornada “Castells i Societat: les colles, més enllà dels castells”, un esdeveniment que posarà sobre la taula el paper social i integrador de les colles castelleres a la nostra societat.
Les colles no només representen un exemple viu de tradició cultural, sinó que també actuen com a veritables eines de cohesió social i espais d’integració. Aquesta jornada, organitzada per la Càtedra de la Universitat Rovira i Virgili per a l’Estudi del Fet Casteller, vol explorar com funcionen els mecanismes d’integració a les colles, quins processos d’inclusió social es desenvolupen dins d’aquestes agrupacions i fins a quin punt la percepció social que es té del món casteller s’ajusta a la realitat.
L’entrada és gratuïta, però cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a catedra.fetcasteller@urv.cat.
PROGRAMA
- 10.00h: Benvinguda a càrrec de Marta Calull, directora de la Càtedra; Joan Ibarra, regidor de Turisme i Governació a l’Ajuntament de Valls; Xavi Pons, president de la Colla Vella, i Carles Cortés, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).
- 10:15h: Conferència: “La inclusió social al món casteller. Una mirada transformadora”, a càrrec d’Oriol Ríos, professor titular de la URV i investigador principal d’un projecte sobre l’arrelament de persones nouvingudes a les colles castelleres.
- 11:00h: Taula rodona i debat obert: “Castells i societat”, amb la participació d’experts com:
- Oriol Ríos.
- Mireia G. Mohedano, coautora de l’estudi sociocultural dels castellers i castelleres.
- Francesc Valls, sociòleg i autor d’un treball sobre la percepció social del fet casteller.
- Santi Suárez, sociòleg, documentalista i autor del llibre Castells i televisió.
- Moderat per Benet Íñigo, periodista de RAC1 i casteller.
- 12:30h: Conversa sobre el llibre Catalonia’s Human Towers amb Mariann Vaczi (Universitat de Nevada) i Guillermo Soler (antropòleg i periodista).
- 13:30h: Refrigeri.