Uns pressupostos pel 2018 de “creixement”
L’Ajuntament de Valls ha presentat els pressupostos del 2018, d’un total de 28 milions i mig d’euros. Segons l’alcalde de la ciutat, Albert Batet, són uns pressupostos fets des de la recuperació econòmica de la ciutat i la gestió del finançament intern, que valora molt positivament. Aquests dos factors, sumats a l’increment del deute, explica, permeten uns pressupostos encarats a la vessant social.
L’àrea de territori i habitatge en surt la més beneficiada, amb quasi 10 milions i mig d’euros, un increment del 15,6% respecte 2017. La segueix l’area de serveis interns i transparència amb més de vuit milions i mig, i l’àrea pública i de mobilitat amb més de tres milions.
Des de l’equip de Govern s’han destacat diverses partides pressupostàries, especialment les de foment de l’ocupació i de creixement econòmic. El pressupost de Vallsgenera per aquest anys serà de dos milions, 300 mil euros, un increment del 6,1% respecte l’any passat. També destaca l’augment del 9,1% en Serveis a les Persones, que treballarà amb dos milions i mig d’euros. El regidor de Serveis Socials, Jordi Cartanyà, remarca que la Generalitat augmenta la inversió a Valls, i els beneficis d’aquest.
Pel que fa a les inversions, la partida més gran es destina a la represa del projecte de Ca Xapes, seguida del museu Casteller i el seu entorn. Cada una d’elles rebrà quasi 900.000 euros. Sumant totes les partides a projectes que es realitzen al barri antic de Valls, aquesta zona s’emporta prop del 60% de les inversions de la ciutat.
L’oposició critica el retard en l’arribada dels pressupostos municipals
Els pressupostos de la ciutat han arribat a mitjans de febrer, i no s’aprovaran fins la sessió plenaria del proper dilluns dia 26. És més tard de l’habitual, el que ha situat la ciutat en pressupostos prorrogats, a l’espera de l’aprovació. El retard no ha agradat als partits de la oposició, que consideren que ha afectat directament a la població. Sentim a Rosa Maria Ibarra, portaveu del PSC.
La Cup s’ha sumat a aquesta crítica, coincidint en que la preocupació de l’equip de govern rau en la política catalana per sobre de la municipal. L’alcalde, Albert Batet, s’ha defensat argumetant que la situació era complexa, i que la ciutat ha viscut els efectes de la política catalana en primera persona.
D’altra banda, també s’han criticat els continguts dels mateixos pressupostos, més enllà de la tardança. Ester Huguet, regidora de la CUP, critica que tenen una línia continuista. Critiquen especialment els deu milions d’euros que es dediquen a urbanisme, assegurant que les polítiques socials i de servei a la persona segueixen sent secundaries.
XXII Jornada de prevenció de lesions en el món casteller
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Grup de Foment per a la Ciència i la Salut en el Món Casteller i la Colla Joves Xiquets de Valls, organitzen la XXII Jornada de Prevenció de Lesions en el Món Casteller. Es celebrarà el pròxim 3 de març i tindrà lloc entre el convent del Carme i el local de la Colla Joves.
Les Jornades de Prevenció de Lesions, impulsades pel Grup de Foment de la Ciència i la Salut en el Món Casteller, se celebren cada any des del 1994. Inclou diversos tallers tant sanitaris com tècnics adreçats als mes petits fins als mes grans, i permeten presentar les novetats en quant a estudis i innovacions en aquest àmbit.
L’Institut Narcís Oller impulsa la primera Vilaniuada
Els alumnes dels instituts Narcís Oller i Claret interactuaran amb la ciutat a traves de les noves tecnologies.
L’equip de professors de l’Institut Narcís Oller, que conformen la comissió de tecnologies de l’aprenentatge i coneixement, organitzen la primera Vilaniuada que es realitzarà el proper dijous dia 22 de febrer. Un projecte col·laboratiu de georeferenciació, programació i tecnologia mòbil basat en el World Mobile City Project adreçat a un total de 190 alumnes de Cicle superior de primària i secundària perquè aprenguin a moure’s i descobrir la ciutat.
Aquests alumnes hauran de dur a terme unes proves a través dels telèfons mòbils per fomentar el bon ús. D’aquesta manera faran servir eines com Google Maps, un lector de codis QR i una aplicació de realitat augmentada per realitzar activitats multimèdia.
La finalitat del projecte és que els alumnes siguin més autònoms, millorin la competència digital, tinguin capacitat resolutiva en grups de treball i conèixer els llocs d’interès de la ciutat. També aprenen a localitzar qualsevol punt de la ciutat amb els mitjans clàssics i es familiaritzen amb les noves tecnologies.
Després d’haver participat en projectes d’aquest tipus durant els darrers cursos a Barcelona i Tarragona, l’institut va decidir impulsar la Vilaniuada, nom amb que l’escriptor Narcís Oller va recrear Valls.
L’APUNT CULTURAL
E.V.A, de T de Teatre per Julio Manrique
Els teatres de Valls enceten la nova temporada teatral 2018 al Centre Cultural, amb els 25 anys de les actrius de T de Teatre dalt dels escenaris i ho celebren amb l’obra E.V.A., escrita per Julio Manrique, Marc Artigau i Cristina Genebat, i pensada per la companyia T de Teatre.
E.V.A. són les sigles de l’Escala Visual Analògica del Dolor, una línia dividida en deu punts que serveix per mesurar el grau de dolor que experimenta un subjecte. Després d’abordar temes com la maternitat, el sexe, les crisis generacionals i la pràctica escènica, el dolor és el protagonista d’aquesta obra. És una comèdia dramàtica on quatre històries creuades de quatre excompanyes d’escola fan reflexionar sobre el dolor, la seva poètica i les seves formes.
La trama argumental de l’espectacle envolta les històries d’una actriu que pateix un bloqueig i no pot cantar; una anestesista experta en l’E.V.A. que ha acabat anestesiant els seus sentiments; una mare soltera a punt de deixar marxar del niu la seva fill, i un agent de la propietat immobiliària que mai no s’ha atrevit a fer les seves eleccions a la vida.
L’obra està dirigida pel guardonat Julio Manrique i es representarà demà divendres a les nou de la nit al Centre Cultural de Valls.
Podcast: Play in new window | Download