Valls, és la ciutat bressol del Calçot, i cada any protagonitza una de les festes més importants de l’Alt Camp; la gran festa de la calçotada.

PUBLICITAT

El calçot va ser descobert per “Xat de Benaiges”, un camperol que vivia a Valls a finals del segle XIX. Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar un plat que als inicis del segle XX ja era habitual en moltes llars de la ciutat.
Des de llavors, el calçot ha esdevingut una festa gastronòmica molt coneguda, especialment a Catalunya.

Els calçots es mengen, habitualment durant els mesos de gener, febrer i març i es consumeixen acompanyats d’una salsa típica, la dita salvitxada, que és una de tipus romesco.La festa del calçot de Valls, que se celebra el darrer diumenge del mes de gener, va fer cent anys l’any 1996. En aquest esdeveniment s’hi celebren tres concursos: el de cultivadors de calçots, el concurs de salsa de la calçotada i el de menjadors de calçots.

Durant la temporada del calçot, l’Oficina de Turisme realitza una visita guiada gastronòmica i cultural per la ciutat. Es mostra els monuments i els racons més emblemàtics, fins a arribar a la Cooperativa Agrícola de Valls, on els visitants poden conèixer què és la denominació d’origen, com es cultiven els calçots i el seu etiquetatge.
La propera visita guiada serà demà dissabte 17 de febrer a dos quarts de dotze del migdia i es necessita reserva prèvia per poder realitzar-la.

PUBLICITAT