Es presenten els pressupostos 2018 al Ple de l’Ajuntament de Valls
Valls demanarà al Govern central que es recuperi l’estabilitat de les pensions per als jubilats, i ERC presenta una moció per a nomenar un carrer de Valls com 1 d’Octubre.

PUBLICITAT

El Tinent d’Alcalde i Regidor d’Esquerra Republicana, Jordi Cartanyà, ha presentat, la moció per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions, al Ple de l’ajuntament d’aquest dilluns.

Ja fa uns dies que molts grups de jubilats han reivindicat la situació de les pensions. Des d’ERC, afirma Cartanyà, volen donar suport i reclama que el sistema públic de pensions ha estat víctima de la política econòmica del Partit Popular per haver gastat el fons de reserva de Seguretat Social, i que aquest hauria de ser per atendre a les necessitats futures del sistema. Ha explicat que el sistema de pensions es construeix a partir de les cotitzacions dels treballadors per pagar les pensions, però que amb la precarietat que es troba el mercat laboral, les cotitzacions són insuficients.

Cartanyà ha proposat en la moció augmentar el salari mínim interprofessional a 1.000 euros i recuperar el marc de les relacions laborals i sindicals anteriors a la reforma del Partit Popular. També ha mencionat que s’hauria de lligar l’IPC a les pensions.

El regidor del PSC, Juan Felipe Martínez, ha dit que s’han de plantejar mesures per garantir el sistema públic de pensions i que s’ha de recuperar el Pacte de Toledo. A més, ha ressaltat que a Catalunya falta un diàleg per buscar una estratègia conjunta per millorar les condicions laborals a Catalunya.

Des de la CUP han transmès la seva abstenció, i s’ha remarcat que les pensions no es basen només en les cotitzacions i que no sols van lligades al treball. La regidora cupaire, Ester Huguet, ha afirmat que els treballadors cada vegada es troben en una situació més precària i cotitzen menys. També ha presentat una proposta per a situació de les jubilacions, basant-se en què les pensions siguin una partida més dels pressupostos i que es puguin finançar per les aportacions dels treballadors.

El regidor del Partit Popular, Francesc Caballero, ha defensat que les qüestions dites per ERC es poden matisar i que l’estat de les pensions s’està aguantant d’alguna forma davant la crisi i que s’està buscant una solució.

Han estat 14 vots a favor, 1 en contra i 6 abstencions, entre elles, el PSC i la CUP.

El regidor d’ERC, Òscar Peris, ha presentat, conjuntament amb CiU, Compromís per Valls i la CUP, la moció per posar el nom d’1 Octubre a un carrer o plaça de Valls.
Peris ha explicat que l’1 d’Octubre passarà a la història com una data en què els catalans i catalanes es van expressar en unes urnes per mitjà d’un referèndum. Fet que, com diu el regidor, descriu la normalitat democràtica i es resol les reivindicacions sobiranistes d’una part dels seus territoris. Ha fet menció del 80% dels resultats de les enquestes de la ciutadania per expressar-se via consulta referèndum per decidir el seu futur.

També ha ressaltat la imatge de la repressió de l’1 d’Octubre dels diferents pobles de l’Alt Camp. La intenció de donar nom a un carrer amb la data del referèndum és recordar l’exemplar ciutadania pacífica i la jornada electoral que es va celebrar tot i rebre les limitacions policials. Així explica Òscar Peris, el procediment per dur a terme el nomenament.

Per part del Partit Socialista, la regidora Rosa Ma Ibarra ha dit que és una moció més referent a tot el que té a veure amb el procés i, per tant, el seu vot és negatiu.

El regidor de CiU, Marc Ayala, ha citat que lamenten el no haver estat possible presentar la moció conjuntament amb ERC. Ha destacat que la causa de la moció tracta d’un dels dies més importants de la història recent de Catalunya en el que es decidia el futur de molts ciutadans. També ha recordat les conseqüències dels fets de l’1 Octubre i per això presenten el seu vot a favor.

Des de la CUP, el regidor Jordi Robert, s’ha posicionat a favor de la moció recordant la jornada i descrivint-la com un dia en què la ciutadania va tenir l’oportunitat de decidir el futur.

El Partit Popular, ha posicionat la seva discordança amb la moció dient que s’ha de deixar d’homenatjar les derrotes. Així ho explica el regidor del partit Francesc Caballero.

Per part de Compromís per Valls, transmeten el desig d’adherir-se a la moció. El regidor del partit, Ramon Font, ha fet èmfasi que el partit sempre ha estat relacionat amb les qüestions de la sobirania de Catalunya. També ha dit que l’1 d’Octubre és una data molt important i que mai marxarà de la memòria,i és per això que presenten la seva aprovació.

La resolució de la moció ha estat 17 vots a favor i 4 en contra.

PUBLICITAT