Una setantena de castellers i castelleres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls han sortit aquest dissabte 16 de juny per participar en un acte de suport als presos polítics. Durant l’expedició, impulsada per l’entitat, s’ha alçat un pilar de reconeixement davant de cadascuna de les presons madrilenyes on encara romanen tancats dirigents polítics i associatius catalans.

PUBLICITAT

Un dels objectius de la Colla era fer coincidir aquest esdeveniment amb el 16 de juny, la data en què feia 8 mesos que els presidents d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, van entrar a presó. Després de la ruta per cadascun dels centres penitenciaris, també s’ha dedicat un pilar als polítics catalans exiliats a Alemanya, Bèlgica i Suïssa. Lurdes Quintero, vicepresidenta de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, valorava així la necessitat de seguir donant suport als presos polítics.

La iniciativa s’organitza arràn de les paraules que el casteller de la Colla Vella, César Torrijos, va adreçar als consellers que estaven al balcó de l’Ajuntament de Valls, Jordi Turull i Carles Mundó, durant la diada de Santa Úrsula de l’any passat. En descarregar el pilar, Torrijos va assenyalar-los amb el dit, i al crit de “No afluixeu!”, va protagonitzar una imatge que ha esdevingut icònica en el món casteller.

A més dels pilars esmentats, s’ha fet un gest de solidaritat amb els joves d’Altsasu que romanen empresonats a Soto del Real, dia en què també se celebra una manifestació massiva a Iruña en contra de la sentència.

PUBLICITAT