Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya, ha visitat Valls aquest dissabte, amb motiu de la celebració del centenari de la Biblioteca Popular. I és que un Sant Joan de 1918 Valls donava el tret de sortida a la xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya, una fita històrica en la història de la cultura catalana.

PUBLICITAT

El seguici popular i una actuació castellera van donar el tret de sortida a la festa, durant la qual el president Torra va posar en valor la importància de la cultura com a fonament en la construcció d’un nou país.

Albert Batet, alcalde de la ciutat, va fer un gest en record dels presos polítics i els exiliats del Govern català i va retre homenatge als fills il·lustres de Valls que van potenciar la cultura a la ciutat i que van treballar de forma conjunta per fer de la biblioteca una realitat.

El president de la Diputació, Josep Poblet, va realitzar un repàs històric, destacant el treball de la Mancomunitat en fer la de la cultura un element imprescindible a Catalunya. Poblet va destacar el llegat enorme que va deixar la mancomunitat, inspirant-se en els corrents educatius, culturals i socials del nord d’Europa i d’Estats Units.

L’acte també va comptar amb el suport de Carles Puigdemont, que va adreçar aquestes paraules a tots els presents, a través d’una pantalla gegant.

La directora actual de la Biblioteca, Marina Blavia, va explicar any per any el projecte de la Biblioteca ara fa cent anys, tota la preparació prèvia i els entrebancs que es va trobar al llarg del camí, fins arribar al dia d’avui.

De fet, malgrat ser un esdeveniment cultural, l’acte va tenir un marcat to polític, amb referències constants als presos polítics i banderes, samarretes i tot tipus de marxandatge groc. Entre les representacions culturals, les corals vallenques van cantar el cant de la senyera, els castellers van realitzar un pilar i els gegants van ballar.

 

Diada de màxims per Sant Joan

Sant Joan és sinònim de castells, i els gamma extra han convertit la diada d’enguany en una diada històrica. Una plaça plena a vessar va quedar meravellada amb les actuacions de la Colla Vella Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls.

Els rosats van descarregar amb èxit tot el que van intentar, amb un 5d9f, el 4d9fa i dos castells simultanis, el 3d9f i el 4d9f. Un castell inèdit a la plaça del Blat i que només havien aconseguit, fins ara, la colla vilafranquina. Una diada excel·lent de la Vella, que van tancar amb un pilar de 7.

La Joves no va tenir tanta sort, amb alguna caiguda. Un 3d9f sense complicacions va obrir la diada, continuat amb un 2d8 net carregat. A la tercera ronda es va apostar per un 5d8, el segon de la temporada. El pilar de 7 per tancar diada no es va poder descarregar.

Així, màxim esforç per part de les dues colles vallenques, durant una diada carregada de reivindicacions. D’una banda la Joves va exigir que la seva canalla tingui un espai en condicions durant les diades, com el tenen la colla rival. Asseguren que no hi ha igualtat de condicions i que, de moment, no han rebut cap proposta de l’Ajuntament.

D’altra banda, va ser una diada marcadament groga, amb el record als presos polítics i cants a la independència de Catalunya.

PUBLICITAT