L’aigua i la natura s’estan convertint cada vegada més, en un bé escàs. Les infraestructures urbanes assoleixen més espai i els espais naturals s’en ressenteixen. Amb el propòsit de canviar aquest escenari a la ciutat, l’Ajuntament des de la regidoria de Territori i Medi Natural, es proposarà als centres educatius que els joves descobreixin l’entorn dels torrents i les seves característiques ambientals, en una iniciativa de sensibilització ambiental a favor de la recuperació i conservació d’aquests espais fluvials tan característics i singulars de Valls.

PUBLICITAT

Es preveu que el projecte arribi a les escoles la propera tardor i que hi participin més d’un miler d’alumnes que adoptaran el rol de sentinelles ambientals i es faran seus diversos trams dels torrents, en concret els més pròxims als seus centres. Els grups realitzaran dues inspeccions anuals i recolliran dades sobre el bosc de ribera, el cabal, les alteracions de l’entorn, a més de dades físico-químiques de l’aigua i la determinació de la seva qualitat biològica en base a les famílies d’invertebrats que hi viuen. Conxita Massaguer, tècnica medioambiental, assegura que aquests grups efectuaran diverses sortides que aportaran dades de valor incalculable.

La proposta educativa se suma als passos que està efectuant el consistori per recuperar els torrents com a pulmó verd i espais ambientals singulars de la ciutat. En aquest sentit, en els últims anys l’Ajuntament ha desenvolupat el Pla Especial de Torrents que va agafar com a base el Document Marc sorgit d’un procés de participació ciutadana, així com la inclusió en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’un espai de protecció perifluvial. Martí Barberà, regidor de Territori i Medi Ambient, valora d’aquesta manera els objectius de les mesures als torrents. 

Tot i que el projecte arrencaria a les escoles, també hi ha la intenció de sumar-hi entitats de Valls, ampliant d’aquesta manera la xarxa de ciutadans implicats en la protecció i conservació de diversos trams dels torrents. Els sentinelles ambientals, tan si són escolars com entitats, podran introduir les dades sobre l’estat dels torrents així com fotografies a la web del Projecte Rius perquè siguin públiques i accessibles a tothom.

______________________________________

La Nit de Castells clourà la temporada al desembre

La tretzena Nit de Castells s’avança i clourà la temporada al desembre. Així ho han fet oficial els organitzadors de l’acte, els quals han assegurat que la Nit de Castells representarà la festa de cloenda i valoració de la temporada. L’esdeveniment, iniciativa de la Revista Castells amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls, La Xarxa i TAC 12, se celebrava el darrer cap de setmana de gener. Ara, els organitzadors asseguren que a decisió d’avançar-la un mes i mig respon a la voluntat de ressaltar els premis en el context de l’any casteller acabat de tancar. 

El canvi de dates ha estat consensuat amb les dues colles dels Xiquets de Valls, les quals treballen conjuntament durant tot l’any en el si d’una comissió de participació ciutadana. Pel que fa al format, serà el mateix dels darrers anys, incrementant l’accent del contingut artístic d’una gala pensada per lliurar premis i reconeixements i, al mateix temps, adaptar-se a les exigències que demanda la televisió.

Els premis s’establiran en deu guardons; vuit dels deu premis que es lliuraran estan vinculats a la temporada que haurà acabat de finalitzar, mentre que dos tenen un context que va més enllà, com la trajectòria o el rol d’embaixador. Pel que fa al jurat, estarà integrat pel Consell Assessor de la Revista Castells, els cronistes castellers, les colles que han fet gamma extra el darrer curs, la Junta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i per la votació popular.

Al nostre web podreu trobar el conjunt de categories amb la seva respectiva descripció.

Premi a la trajectòria. Reconeix una figura emblemàtica del món casteller que hagi destacat per la seva sòlida i activa trajectòria fent castells. Atorgat per la Revista Castells.

Premi Ambaixador de Castells. Reconeix una persona o institució que sense formar part del món casteller s’ha distingit per difondre els castells més enllà del seu àmbit natural. Atorgat per la Revista Castells.

La Plaça de la temporada. Reconeix una plaça castellera que hagi tingut un paper rellevant en la temporada anterior, fruit d’una diada significativa o de la seva dilatada trajectòria. Atorgat per la Revista Castells.

Colla de la temporada. Distingeix una colla que no és de gamma extra que, a criteri del jurat, ha tingut la millor evolució o ha destacat per un fet determinat en la darrera temporada. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.

Moment casteller de la temporada. Premia un castell realitzat la temporada anterior, que, per la seva dificultat, resultat o valor, mereix un reconeixement especial. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi a una Campanya de comunicació. Premia una campanya de comunicació de la temporada passada realitzada per una colla, o una empresa que tracti sobre castells, i que hagi destacat per la seva originalitat, creativitat i notorietat. Atorgat pels cronistes castellers.

Premi Descarregat. Distingeix la/es colla/es que s’hagin destacat per la seva seguretat, alhora que en els seus registres i ambició. Atorgat per la CCCC.

Premi Imatge de la temporada La Xarxa – TAC12. Atorgat per La Xarxa per a la Comunicació Local i TAC 12 per votació popular.

Premi de fotografia. Patrocinat per Repsol. Té dues categories:

  1. Professional. Atorgat per les colles que han assolit construccions superiors al 3de9f en la darrera temporada.
  2. Per votació popular. Atorgat a través dels vots emesos a la pàgina de Facebook de la Revista Castells.

Premis Baròmetre Casteller. Premia les colles que han pujat un pis el seu nivell històric. Patrocinat per Estrella Damm.

Colles que han pujat de 6 a 7:

Colles que han pujat de 7 a 8:

Colles que han pujat de 8 a 9:

Colles que han carregat un castell de 10:

PUBLICITAT