Famílies i entitats vallenques es constitueixen en una cooperativa que impulsarà una promoció d’habitatges en ple barri antic. S’ha batejat com ‘La Titaranya’ i el seu objectiu és oferir, en règim de cessió d’ús, una vintena d’habitatges i una desena de locals comercials. L’espai escollit és una illa de cinc vells immobles deshabitats. Els 2.400 metres quadrats que ocupen de superfície es reaprofitaran per fer-hi dos blocs independents, units per un petit carrer i pati interior. Aquest projecte d’habitatge cooperatiu encara es troba sobre paper però ja hi ha la meitat de socis necessaris per impulsar la primera fase,  que es preveu començar a construir en un any.

PUBLICITAT

La iniciativa s’engloba en la nova onada de cooperatives que fomenten l’habitatge assequible per a tota la vida, sense necessitat de comprar ni llogar l’immoble. La propietat és col·lectiva i els socis tenen el dret d’ús indefinit de l’habitatge, fent una aportació inicial al capital social, que es retorna si s’hi renuncia, a més d’una paga mensual, per sota del preu del mercat. 

La cooperativa i els seus socis tenen dret d’utilitzar l’habitatge però no el podran vendre, ja que no en són propietaris. La propietat recau en unes entitats impulsores que han finançat la compra de les cinc finques. Per la seva banda, la cooperativa és la responsable de la rehabilitació i gestió de l’àmbit.

Al setembre es faran visites guiades a l’espai, per tal d’obtenir micro-mecenatges. Està previst que la promoció es comenci a construir d’aquí a un any i s’hi pugui entrar a viure el 2.023. A Catalunya s’estima que hi ha una trentena d’iniciatives similars a aquesta.

PUBLICITAT