A la capital de l’Alt Camp, en primer lloc ha quedat Esquerra Republicana de Catalunya amb 3.150 vots, el que representa el 26,62% dels vots totals. Respecte del 28A, ha perdut més de 800 vots. Junts per Catalunya, ha quedat en segon lloc amb 2.465 vots, uns 40 més que les darreres eleccions, i el percentatge augmentant en 2 punts respecte del comicis anteriors, a conseqüència de la menor participació. El PSC ha estat la tercera força més votada, amb 1.923 vots, perdent gairebé 500 vots i 2,5 punts de percentatge, quedant-se amb el 16,25%. Seguidament, i en quart lloc, ha quedat En Comú Podem amb 1.178 vots, i molt a prop, la Cup, amb 1.120 vots. Tot seguit, el PP amb 668 vots, ha augmentat més de 200 vots respecte als anteriors comicis, i augmentant amb més de 2 punts el percentatge que tenia del 3,38%. El segueix VOX, amb 549 vots, més de 200 vots i un 2% més que el 28 d’abril. Per acabar, la gran davallada l’ha patit Ciutadans, que ha passat de 1.247 vots a 548, perdent més de la meitat del seu electorat.

PUBLICITAT

Pel que fa a Catalunya, la candidatura d’Esquerra Republicana ha tornat a guanyar les eleccions al Congrés amb 13 diputats. La formació, encapçalada per Gabriel Rufián, ha aconseguit 866.630 vots. Els republicans han perdut un escó a Barcelona i passen dels 8 als 7, una circumscripció en què no ocupen la primera posició, que ostenten els socialistes. També han reculat en un diputat a Girona, en què han passat de 3 a 2. Tant a Lleida com a Tarragona han consolidat els dos diputats. Pel que fa a Junts per Catalunya i En Comú Podem mantenen un escó a la demarcació de Tarragona i repeteixen com a tercera i quarta força. El gran declivi l’ha registrat Ciutadans, que passa de tercera a setena força, superats per Vox i PP. Cap de les tres forces ha aconseguit representació per Tarragona al Congrés, com tampoc la CUP.

A l’Estat espanyol, el PSOE ha torna a guanyar amb 120 diputats, uns resultats similars a la dels anteriors comicis, perdent 3 diputats i restant un milió de vots. El PP, amb 88 diputats es manté com la segona força política i aconsegueix fregar els 5 milions de vots, augmentant 22 diputats i recuperant més de mig milió de vots perduts. Vox se situa com la tercera força entrant al panorama polític espanyol amb 42 diputats, menjant-se a Ciutadans, que dels 57 diputats que tenia el 28 d’abril, s’ha quedat a només 10 diputats, i perdent més de 2 milions i mig de vots en pocs mesos. Unidas Podemos segueix en quarta posició, ara amb 26 diputat i ERC es converteix en la cinquena força. Amb aquests resultats, el PSOE haurà de pactar, al quedar lluny de la majoria absoluta. El bloc PSOE-Unidas Podemos sumen 146 diputats i per tant necessitarien del suport independentista. Mentrestant, la suma de la dreta i extrema-dreta espanyola, PP, Ciutadans i vox, sumen 150 diputats.

PUBLICITAT