El ple del proper dilluns 24 de febrer debatrà la proposta de pressupost municipal per a l’exercici 2020 que creix un 3’9% i se situa en un màxim històric de 28’7 milions d’euros, la xifra més alta dels últims 10 anys. El pressupost incorpora importants novetats en inversions i incrementa la despesa en programes i serveis directes a les persones que superaran aquest 2020, per primera vegada, els 3 milions d’euros, sumant en global regidories com Afers Socials, Acció Cívica i Joventut, Acció Comunitària i Igualtat, Ensenyament i Salut i Dependència. A més, es reforcen les polítiques de foment a la creació d’ocupació i lluita contra l’atur i així, per exemple, el pressupost propi de l’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera serà un 12% més alt que el 2019.

PUBLICITAT

S’ha previst una inversió de 2’7 milions d’euros, un 15’3% més, amb inversions a la via pública, centre històric o habitatge com a eixos més destacats. La principal inversió serà en via pública, en concret al polígon industrial amb la modernització integral de l’enllumenat, amb una despesa estimada de 605.000 euros. També destaca l’arranjament de la coberta de l’edifici patrimonial de l’església de Sant Francesc que requerirà una intervenció pressupostada en 529.000 euros, o els 250.000 euros que es destinaran a la partida de pressupostos participatius per a projectes que escollirà la ciutadania.

Aquest 2020 s’ha previst també inversions en equipaments municipals, començant pel Centre Cultural i el Teatre Principal amb 105.000 euros, però també 80.000 euros per a escoles, 80.000 per edificis municipals i 75.000 euros en millores a la deixalleria municipal. A més, d’aquests 2’7 milions en inversió pel 2020, s’incorporaran d’altres de procedents d’anteriors exercicis tan importants com la rehabilitació de Ca Xapes, la recuperació de la muralla de Sant Francesc, les actuacions en habitatge públic als carrers Paborde/plaça Jaume I o Santa Marina/Sant Francesc, l’ampliació del Museu de Valls, la recuperació de la Font de la Manxa, la compra de l’edifici de Ca Padró al carrer de la Cort o la reforma de la rambla central del Passeig Tarradellas al barri del Fornàs.

Els augments de pressupost es concentren en diferents regidories estretament vinculades a programes de cohesió social, suport a les persones i les famílies que, en global, superaran els 3 milions d’euros. En aquest grup la regidoria d’Afers Socials, amb 1’8 milions d’euros, incrementa un 5’7% el seu pressupost mentre que la d’Ensenyament se situa en 912.000 euros, un 5’1% més. A més, tot i que amb pressupostos inferiors en xifres absolutes, augmenten un 26% les activitats d’Acció Cívica i Joventut o un 27% més per a programes d’Acció Comunitària, Igualtat i Participació.

Pel que fa a les polítiques de desenvolupament econòmic, formació laboral i creació d’ocupació, agrupades a través de l’Institut Vallsgenera, el seu pressupost ascendirà fins els 2’8 milions d’euros, amb un important increment del 12%. Comerç i Turisme també augmenten, en aquest cas un 8% més. L’aportació municipal al Patronat d’Esports creix un 7’1%, mentre que Cultura manté el seu pressupost, però puja un 3’5% a la Biblioteca Carles Cardó i compta a banda, com inversions, les millores als teatres o l’ampliació del Museu de Valls.

A l’Àrea de Desenvolupament Territorial, la regidoria de Centre Històric, Urbanisme i Patrimoni comptarà amb un pressupost de 905.000 euros, un 2’5 més, mentre que també hi ha increments en Habitatge, un 10% més, o Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, amb un 4% d’augment. Creixen també a l’Àrea de Serveis a la Ciutat les regidories de Mobilitat amb un 12’5% i Seguretat Ciutadana, un 5’3%, mentre que a l’Àrea de Bon Govern, la regidoria de Tecnologies de la Informació, OAC i Transparència puja un 27’8%.

L’Ajuntament preveu un augment salarial del 2’5% per als treballadors municipals, a expenses del que acabi recollint el pressupost general de l’Estat per als treballadors de les administracions públiques aquest 2020. D’altra banda, es preveu una reducció del 5’5% de les despeses financeres, en especial les generades per interessos de préstecs bancaris que es reduiran un 28’8%.

PUBLICITAT