Aquest dimecres 19 de febrer la Taula de Pobresa Energètica de Valls ha presentat la Guia dels drets energètics. L’accés que tenim a l’energia està lligat al benestar de les persones i els subministraments d’energia tenen un caràcter bàsic, així la guia pretén ser una eina per entendre aquest fenomen i poder donar resposta a la realitat individual. Jordi Cartanyà, regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat.

PUBLICITAT

La guia, que la podem aconseguir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Valls, s’estructura amb 6 punts que aborden diferents temàtiques energètiques: Com podem estalviar energia?; Puc optimitzar la potència?; La discriminació horària m’ajuda a pagar menys?; Tinc dret a un bo social?; Puc tenir bonificacions en aigua?, i Quins són els meus drets energètics?

El primer bloc de la guia servirà per conèixer diferents consells per estalviar energia a casa, quin és el consum mitjà d’energia a la llar i com es distribueix. També aprendrem trucs per estalviar i cuidar l’aigua. El segon apartat, dedicat a l’optimització energètica, exposa de quina manera podem saber la potència que tenim i com podem mesurar si és la potència correcta. També coneixerem com reduir la potència contractada i els tipus de mercat que hi ha. En el següent punt aprendrem què és la modalitat de discriminació horària i com demanar-la. Pel que fa al quart tema, el bo social, sabrem què és, com es tramita i quines empreses l’ofereixen. La guia dedica el cinquè capítol a les bonificacions en aigua, així ens exposa quina és l’ampliació de trams d’aigua i cànon, la tarifa social del cànon de l’aigua i la tarifa social de l’aigua, entre altres. Finalment, l’últim apartat fa referència al marc normatiu de protecció de la persona consumidora vulnerable d’energia.

Per altra banda, la trobada de la Taula de Pobresa Energètica també ha servit per actualitzar les dades sobre les accions i projectes que s’estan desenvolupant, i ha realitzat dinàmiques per tal de generar noves accions i fer un treball en xarxa. La Taula és un espai de reflexió, planificació i disseny per a garantir l’accés al consum energètic de les famílies amb vulnerabilitat.

La Taula està composta per Jordi Cartanyà, regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, Xavier Salat, regidor de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural, representants de Serveis Socials i del Pla Local d’Inclusió Social i d’Habitatge com Provalls, així com de les entitats del tercer sector, Creu Roja, Càritas i Associació Egueiro, representants de les empreses subministradores, Sorea, Endesa i Iberdrola i Naturgy i representants de la Federació d’Entitats Veïnals, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Col·legi d’Enginyers tècnics industrials de Tarragona, OCIC (Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor) de l’Alt Camp i  les empreses IKEA i d’Inspro-Fenienergia.

PUBLICITAT