Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls  reintroduiran el ball de Cavallets, una representació patrimonial de carrer documentada al segle XVIII. S’estrenarà el 30 de gener del 2021, gràcies a una iniciativa impulsada per la Fundació Unió Anelles de la Flama.

PUBLICITAT

L’escenificació del ball representarà la lluita històrica entre dos bàndols, el cristià i el musulmà. El ball partirà de vuit balladors; quatre cristians a cavall i moros a peu, a més d’un capità per a cadascun dels exèrcits: l’apòstol Sant Jaume amb un cavall blanc per a cristià i un dimoni botarga per al bàndol oposat. Els balladors cristians actuaran a mode de genets, ja que portaran uns cavallets, tots diferents, penjats al cos.

Els cavallets seran obra de l’escultor vallenc Lluís Musté. Aquest ens comenta com seran els cavallets i del material que estaran fets.

El disseny i la confecció del vestuari i dels complements aniran a càrrec del barceloní Pau Fernàndez, dissenyador i professional especialitzat en aquest tipus d’indumentària tradicional. Fernàndez ens explica com seran els soldats.

La música del ball serà creada de nou, ja que no es conserva cap referència de la melodia antiga, i serà obra del vallenc Francesc Bofarull. L’alcaldessa Dolors Farré, ha fet un agraïment a tots els que fan possible la recuperació d’aquest ball.

El ball de Cavallets es troba documentat a Valls, almenys des de 1712, i al llarg del segle XVIII es fa habitual la seva presència al carrer, apareixent referències sobretot en les festes extraordinàries de la ciutat. Atesa la precarietat en l’existència de materials documentals del ball, el punt de partida que s’utilitzarà per a la reintroducció del ball seran les referències més properes que s’han localitzat a dia d’avui: les del ball de Cavallets o de Sant Jaume de Figuerola del Camp, a la mateixa comarca de l’Alt Camp.

PUBLICITAT