A partir d’aquest divendres i durant les properes dues setmanes, a Catalunya no hi haurà classes presencials: centres escolars, instituts i universitats baixaran la persiana. És la decisió dràstica que ha acordat adoptar el Govern per fer front a la propagació del coronavirus. Si bé inicialment la intenció era decretar el tancament global a partir de dilluns, finalment s’ha optat per avançar la mesura. 

PUBLICITAT

L’anunci la fet el propi president de la Generalitat, en una compareixença pública al Palau de Pedralbes. La previsió és que afecti al voltant d’un milió i mig d’estudiants. La preinscripció escolar, que havia d’arrencar el 23 de març, també es veurà interrompuda. La intenció del Departament d’Educació és poder garantir que la formació seguirà de manera virtual.

Des d’aquest dimecres, Catalunya es troba en fase d’alerta per la crisi del Covid-19. Catalunya és la quarta comunitat de l’Estat amb més infectats, més de 150, només per darrere de Madrid, el País Basc i la Rioja. A tots aquests punts ja s’han adoptat mesures en aquesta línia i fa dies que la comunitat educativa ha traslladat la seva inquietud a l’administració.

De moment ja hi ha milers d’estudiants i professors afectats per diversos tancaments localitzats. La major part, gairebé una quarantena de centres, a Igualada i rodalia —Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena. 

Esade també ha suspès tota la seva activitat presencial després de detectar un cas de coronavirus, un alumne que ha hagut de ser hospitalitzat. L’anul·lació de classes es mantindrà com a mínim fins al 30 de març i les sessions se seguiran fent online.

A banda, hi ha set centres més que han abaixat la persiana. La primera va ser l’Escola Bressol Municipal de Gràcia, a Barcelona, on una treballadora va donar positiu. El mateix passa a l’Escola Oficial d’Idiomes del Prat, on un dels docents s’ha infectat. Als quinze companys que hi havien estat en contacte els han enviat a casa. La mateixa situació s’ha produït al SEK Catalunya de la Garriga i l’Escola Agrària Le Mas Blanc de la Guingueta d’Ix, a la Catalunya Nord. 

A l’Escola Feliu i Vegués de Badalona, l’Escola Mas Boadella de Sabadell i l’Escola Bernat Metge del Prat han hagut de tancar portes perquè la majoria dels seus professors han estat confinats. 

En el cas de Valls, es tancaran tots els centres educatius incloses les llars d’infants municipals. De la mateixa manera, se suspèn tota l’activitat formativa i ocupacional que es realitza a Vallgenera- Casa Caritat.

PUBLICITAT