A partir d’avui, 11 de maig, la ciutat de Valls i el conjunt de municipis de l’Alt Camp entren, com les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirinieu i Aran, a la Fase 1 del Pla de desconfinament.

PUBLICITAT

Què poden fer i que no poden fer en aquests territoris que passen a la fase 1? Doncs segons publica el Boletí Oficial de l’estat es permet el contacte social en grups reduïts, de fins a 10 persones, a domicilis particulars però també al carrer o en terrasses de bars i restaurants.
Les persones que viuen a la mateixa casa podran viatjar juntes en cotxe i ocupar-ne totes les places. També s’haurà de garantir sempre que sigui possible el teletreball i els Ajuntaments podran autoritzar mercats a l’aire lliure amb limitacions. A Valls, per exemple, dimecres s’obrirà el mercat de la fruita i la verdura.

Pel que fa als bars i restaurants, poden obrir les terrasses amb un 50% de la seva capacitat i, a cada taula hi podran seure, com a màxim, deu persones. No es poden utilitzar productes d’autoservei com ara les setrilleres, i les cartes s’hauran de substituir per cartells o pissarres.
També reobren els establiments comercials, sempre que no superin els 400 metres quadrats. En aquests casos, no es podrà superar el 30% de l’aforament i s’haurà de mantenir una distància mínima de dos metres entre les persones.

Pel que fa als serveis culturals. Començaran a tornar de forma esglaonada. Les biblioteques no podran superar un terç del seu aforament i obriran només les sales de lectura i el servei de préstec i devolució. Cada vegada que un usuari torni un llibre, aquest haurà d’estar en quarantena durant 14 dies. Els museus tampoc podran superar el 30% del seu aforament. Destacar que a Valls la biblioteca municipal i el museu seguiran tancats per prudència. El consistori informarà properament de la data de represa de l’activitat dels diferents serveis municipals.

Els gimnasos públics i privats poden obrir amb cita prèvia. Les classes seran reduïdes i amb dos metres de distància entre entrenador i usuari. L’accés a la zona de dutxes i vestuaris queda totalment prohibit. Tampoc es poden utilitzar les piscines i les zones d’aigua. Tot i això, les instal·lacions esportives municipals seguiran tancades, a Valls, uns dies més fins a nou avís.

Els llocs de culte també tornen a obrir les portes al públic. Es recomana l’ús de la mascareta i abans de cada celebració s’hauran de desinfectar els espais. Pel que fa a vetlles, es poden fer amb un límit màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats.

La fase 1 també permet els desplaçaments a segones residències si són dins de la mateixa regió sanitària. A més també permet els desplaçaments dins la mateixa zona per anar a hotels o allotjaments turístics, però no es podran utilitzar els espais comuns, com ara la piscina, l’spa o el gimnàs.

Per sortir a passejar es mantenen els mateixos horaris que hi ha fins ara, tot i que les comunitats autònomes poden avançar o retardar fins a dues hores les franges de sortida i activitat física dels menors de 14 anys.

PUBLICITAT