Les darreres setmanes s’ha superat la xifra de 1.000 quilos de càpsules recollits a la Deixalleria de Valls, una quantitat que s’estima que equival a 150.000 càpsules. La deixalleria de la ciutat recull les càpsules de cafè, des del mes de setembre de 2020, gràcies al conveni signat entre l’Ajuntament de Valls i Nestlé España, SA. Així, la ciutadania pot portar a la deixalleria (carrer Basters, 11) les càpsules de cafè de qualsevol marca, però separant les que són de plàstic de les que són d’alumini. A més, han de dipositar-se sense bossa i fora de garrafes o qualsevol altre recipient que s’hagi pogut utilitzar per recollir-les.

PUBLICITAT

Aquestes càpsules són sotmeses a un procés de separació mecànica. Per una banda, amb el marro es produeix compost que serveix d’adob a camps d’arròs que es dóna al Banc dels Aliments. Per altra banda, amb el plàstic i l’alumini recuperat es poden fabricar nous objectes.

Aquest és un residu que cada cop es genera amb major quantitat i l’embolcall d’alumini o plàstic representa un 30% del pes del producte (2 grams de càpsula per cada 5 grams de cafè). En conseqüència, és convenient evitar la seva generació. Es recomana utilitzar les cafeteres tradicionals (sense càpsules) o bé usar càpsules compostables, que es poden dipositar directament a la matèria orgànica. I si s’opta pel sistema de càpsules, sempre cal dipositar-les a la deixalleria, mai en cap altra contenidor que no sigui l’específic per a càpsules de cafè.

Portant aquest residu a la deixalleria es pot obtenir una reducció de la taxa. Dur aquest residu pot contribuir a assolir les 3 aportacions d’un pes mínim de 5 quilos que són necessàries per obtenir la reducció de la taxa de residus amb un descompte del 40%.

Amb aquesta actuació es treballa per donar compliment amb l’Agenda 2030, concretament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 i 13.

PUBLICITAT