Teresa Ulldemolins i Roser Vinardell són les autores dels quadres de vallenques il·lustres que entraran a la galeria per les Decennals 2021+1.

PUBLICITAT

Aquest dijous 29 de juliol l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, acompanyada del responsable de la Comissió de Cultura, Jaume Pros, han presentat les dues artistes que han rebut l’encàrrec de pintar els retrats per a la Galeria. Aquesta acció arribava després que dilluns el ple del consistori completés l’expedient d’honors i distincions i aprovés per unanimitat el nomenament de Dolors Vives i Maria Murtra com a noves ciutadanes il·lustres.

A la roda de premsa de presentació, Pros destacava el consens que hi hagut entre tots els membres que formen part de la comissió.

Teresa Ulldemolins ha pintat el retrat de l’aviadora Dolors Vives. A l’hora d’elaborar el quadre, Ulldemolins s’ha inspirat en la vitalitat i felicitat de Vives.

La pintora del quadre de Maria Murta, Roser Vinardell, destaca que es va inspirar en un primer moment en l’expressió de la seva cara.

Els retrats de Maria Murtra i Dolors Vives passaran a formar part de la Galeria d’Il·lustres de Valls instituïda el 1891. Des d’aleshores, coincidint sempre amb les Festes Decennals, s’han anat incorporant els retrats de 23 ciutadans, entre els que destaquen figures com l’escriptor i pare de la novel·la catalana moderna Narcís Oller, el pintor gòtic Jaume Huguet, l’escultor barroc Lluís Bonifàs, l’arquitecte modernista de les Catedrals del Vi Cèsar Martinell, l’orfebre i pintor Jaume Mercadé, el compositor universal Robert Gerhard o la nissaga de fotògrafs Català-Roca.

En aquests 130 anys de tradició però, entre els il·lustres només hi ha una dona representada, la religiosa Maria Güell i Puig. Les properes Decennals serviran per començar a revertir aquesta desigualtat i, en reconeixement als mèrits i trajectòries de Maria Murtra i Dolors Vives, els seus retrats se sumaran a la històrica Galeria.

PUBLICITAT