La proposta de pressupost de l’Ajuntament de Valls per a 2022 que es debatrà en la sessió plenària d’aquest dilluns, a partir de les cinc de la tarda, manté la línia expansiva dels últims exercicis i augmenta per tercer any consecutiu. Una vegada més, seran els pressupostos municipals més alts de la història del consistori i se situen en 30.248. 500 euros, un 0,8% més que l’exercici anterior.

PUBLICITAT

A l’hora de valorar el pressupost, l’alcaldessa de la ciutat, Dolors Farré, destaca que estan pensats per contribuir en la represa i la recuperació econòmica.

Entre els principals augments, sobresurten els serveis directes a persones i famílies que creixen fins als 3,6 milions (+3,4%), però també els departaments d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric (1,0 milions, +7,5%) o Via Pública i Barris (1,9 milions, +3,6%).

Un altre aspecte destacat és la congelació d’impostos.  El consistori preveu executar durant l’any vinent 8,1 milions d’euros, 2,6 dels quals s’incorporen als comptes de 2022 i 5,5 són obres ja en curs o en fase d’adjudicació i contractació. El regidor d’Hisenda, Finances i Contractació, Martí Barberà, ha afirmat que és un pressupost pensat en les persones més vulnerables.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà, destaca que els pressupostos que donen compliment a l’acord de govern entre Junts per Valls i ERC-Compromís per Valls materialitzat fa dos anys i mig.

Entre els principals projectes, l’equip de govern destaca com a més important en volum d’inversió la rehabilitació de l’edifici de Ca Xapes com a seu de la Llar de Jubilat, així com la recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni o el nou Espai Jove de Valls que s’ubicarà a la plaça de les Escudelles del centre històric.

També hi apareixen altres inversions, entre les quals la modernització integral de l’enllumenat del polígon industrial o la renovació de la xarxa d’aigua i voreres al passeig de l’Estació que, en ambdós casos, s’iniciaran al voltant del mes de febrer. D’altra banda, s’executaran les noves fases del projecte d’ampliació del Museu de Valls a la Casa de Cultura, la millora a les instal·lacions esportives del Vilar o actuacions de millora de vies públiques del polígon.  A més, hi haurà una nova edició dels pressupostos participatius que permetrà a la ciutadania plantejar i escollir projectes per un import global de 250.000 euros.

En el capítol d’ingressos, el pressupost municipal reflecteix la congelació, per segon any consecutiu, de la pressió fiscal. Els comptes de 2022 també han hagut d’incloure la minoració d’un 30% dels ingressos en l’impost de plusvàlua, a causa de les sentències judicials que han afectat a totes les administracions locals en la recaptació d’aquest impost, i a la vegada l’increment d’un 2% de les retribucions dels empleats públics, d’acord amb el que estableix el Pressupost General de l’Estat.

PUBLICITAT