Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1 han vist renéixer un nou ball parlat, el Ball de la Rosaura, a partir d’una iniciativa popular. Una sèrie de vallencs i vallenques ha volgut reintroduir aquesta representació a persones vinculades de diferents entitats i associacions de la ciutat, en un exemple del dinamisme del teixit social i cultural vallenc, i amb la voluntat d’aplegar diverses sensibilitats al voltant del repte que suposa adaptar i representar aquest vall parlat a la ciutat.

PUBLICITAT

Els passis itinerants s’han portat a terme aquest dijous 3 de febrer, festivitat de Sant Blai, en tres localitzacions del centre històric: la plaça Jaume I, plaça de les Escudelles i la plaça de les Garrofes.

El Ball de la Rosaura presenta una temàtica cavalleresca dramàtica. L’argument s’inspira en uns fets tràgics ocorreguts a Trujillo (Càceres, Extremadura), segons els quals una donzella de nom Rosaura fou ultratjada i abandonada per part del seu pretendent i el seu cosí, que la deixaren a la seva sort tot abandonant-la i lligant-la a un pi enmig del bosc, lloc on fou trobada i rescatada. Escoltem un dels membres del nou ball, Gerard Picó.

L’escenificació d’aquest ball, documentat del segle XIX, s’ha recuperat de forma excepcional per aquestes Decennals. S’ha adaptat i traduït el text en llengua catalana.

PUBLICITAT