Aquest dissabte 19 de març, diada de Sant Josep, el gegant negre de Valls conegut amb el nom de Lladrefaves renovarà el compromís centenari de visitar Picamoixons per la Festa Major d’hivern. Per aquest motiu, es convida a tothom a acompanyar-lo durant el recorregut que separa els dos nuclis de població.

PUBLICITAT

La sortida està prevista des de la plaça del Blat a les 10 del matí. La comitiva passarà pel carrer de l’Església, el Portal Nou, el carrer de l’Alt Camp, de la Vall d’Aran, avinguda de les Comarques i el camí dels Boscos.

A les 12 del migdia, aproximadament, el gegantó arribarà a Picamoixons pel camí del Cementiri i passarà pel carrer Major fins a la baixada Santa Úrsula i la plaça Santa Úrsula, on hi haurà l’esmorzar popular i les balladetes finals. A la tarda, participarà en la tradicional cercavila pels carrers de Picamoixons.

La tradició del gegantó Lladrefaves d’anar caminant a Picamoixons en representació de Valls amb motiu de la Festa Major de Sant Josep està documentada des de fa segles.

Enguany fa 10 anys que es va recuperar de la mà de la Unió Anelles de la Flama i l’EMD de Picamoixons. Actualment també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i la data ja forma part del ric calendari festiu de la ciutat.

Precisament, l’origen del nom del gegant negre es troba en una d’aquestes anades i vingudes pels camins que enllacen les dues poblacions.

Segons explica el folklorista Joan Amades, un any, arribant el gegantó a Picamoixons, tot el poble esperava impacient les seves ballades.

Els portadors del gegant, però, es negaren a ballar al·legant el cansament de la jornada i les autoritats presents obligaren a dits individus a fer l’espectacle, amb la sorpresa que entre volta i volta van començar a caure tavelles de les faixes dels geganters.

De fet, resulta que anant cap a Picamoixons, els geganters s’havien entretingut a anar agafant faves dels camps.

PUBLICITAT