Valls  ho té tot a punt per commemorar l’Any Català Roca, una efemèride nacional que s’esdevindrà durant tot aquest 2022, declarada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i que donarà inici a tot un seguit d’actes aquest dissabte 19 de març a Valls, dia en què tot just es compliran cent anys del naixement del fotògraf vallenc.

PUBLICITAT

La commemoració nacional vol posar en relleu la persona i obra de Francesc Català-Roca, recuperar i divulgar la memòria d’aquest fotògraf universal, així com posar en valor la seva empremta en el patrimoni col·lectiu català.

D’aquesta manera, Valls vol difondre la vida i obra de Català-Roca amb diversos actes, el primer dels quals serà la descoberta d’una placa commemorativa en la que va ser la seva casa natal, una obertura que també comptarà amb parlaments institucionals i els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls, Colla Vella i Colla Joves. Completaran les propostes diverses mostres, que es podran veure en els espais expositius del Museu de Valls al llarg de l’any.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha fixat, entre les efemèrides oficials d’aquest 2022, la commemoració del centenari del naixement de Català Roca, que tindrà lloc durant tot aquest any amb diversos actes arreu del país, i amb especial accent a Valls, la seva ciutat natal. Una efemèride que serà comissariada per Laura Terré.

Francesc Català-Roca (Valls, 1922 – Barcelona, 1998) fou fill del també fotògraf Pere Català i Pic que el va introduir en el món de la fotografia, juntament amb el seu germà Pere Català-Roca. Va col·laborar amb diverses publicacions entre les quals destaquen Destino, Gaceta Ilustrada o La Vanguardia, així com realitzant fotografies per a cartells cinematogràfics.

S’inicia en fotografia i il·lustració industrial, i plasma paisatges naturals i urbans, etnografia i retrats artístics. Va realitzar la primera exposició individual el 1953 a Barcelona. Català- Roca és també conegut per il·lustrar nombrosos llibres i reportatges amb fotografies artístiques.

Català-Roca, destacat mestre de la fotografia documental i una de les figures més rellevants de la fotografia del segle XX, es considerava a si mateix com un professional de la fotografia neorealista.

Un fotògraf que intentava captar la realitat quotidiana, més com a documentalista que com a artista, en una obra que combina realitat i bellesa, i cercant sempre punts de vista insòlits i humans.

Va ser guardonat dues vegades amb el premi Ciutat de Barcelona i va rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques que atorga el Ministeri de Cultura, així com la medalla al mèrit artístic.

La seva obra està formada per uns 200.000 negatius i s’ha mostrat en diverses exposicions a l’estranger, amb mostres a Amèrica i Àsia.

A escala local. L’any 2011, i amb motiu de les Festes Decennals de la Candela d’aquell any, la ciutat de Valls el va nomenar Ciutadà Il·lustre, juntament amb la nissaga familiar de fotògrafs formada per ell mateix, el seu germà Pere Català-Roca i el seu pare Pere Català i Pic.Zona de los archivos adjuntos

PUBLICITAT