L’Ajuntament de Valls aposta per la implantació progressiva de tractaments naturals i biològics pel control de plagues en l’arbrat viari i dels parcs municipals. Enguany es tracten a més d’un centenar d’arbres, entre ells les quinze xitaples del carrer Galofre Oller, els vint til·lers del carrer Prat de la Riba i els deu del Parc Barrau, entre altres indrets i espècies. El control biològic consisteix en la utilització d’organismes vius per controlar-ne d’altres que provoquen molèsties o danys en l’espècie, contrarrestant la plaga o aportant un reforç en les defenses de l’arbre.                                                                             

PUBLICITAT

La plaga més extesa que es combat amb control biològic són els pugons o àfids. En el cas de Valls, enguany les espècies més afectades per àfids són la xitapla (Chitapla tashkentensis), la xicaranda (Jacaranda mimosifiolia), els til·lers (Tilia sp.), les catalpes (Catalpa bignoinoides), els roures (Quercus sp.) i la falsa acàcia (Robinia pseudoacacia).

L’insecte depredador utilitzat per combatre les plagues és la marieta de dos punts (Adalia bipunctata), una espècie autòctona i present a tot Europa. Aquest caça els pugons tant en estat de larva com en estat adult, encara que no és igual d’eficaç en tots els estats de desenvolupament. El mètode de solta dels depredadors és mitjançant unes caixes penjades als arbres que porten aliment pel primer dia, perquè després ja s’alimentin dels pugons.

PUBLICITAT