A principis de setembre es va iniciar amb èxit la campanya informativa sobre la recollida de l’oli usat de cuina, «RECICLOLI, A la pica, ni una mica». L’acció ha començat pels barris Alt Camp i de les Cases de la Colla Vella on s’ha instal·lat un punt informatiu durant uns dies i s’ha distribuït al veïnat embuts i bidons per a poder efectuar la separació de l’oli a casa. Els resultats de la campanya són bons, doncs s’han pogut distribuir més de 40 bidons i 34 embuts, destinats a separar l’oli de cuina usat. També des les dependències municipals de Picamoixons han fet aquesta campanya.

PUBLICITAT

Les restes de l’oli usat a les cuines de les llars vallenques es pot portar, per una banda, a la deixalleria de la ciutat, i, per altra banda, als 5 contenidors fàcilment identificables pel seu color carbassa instal·lats en punts estratègics. Aquests concretament estan ubicats a: barri del Fornàs, passeig Tarradellas – plaça President Companys; carrer Vallvera, a la zona propera a la plaça de la Creu; pàrquing de l’Escorxador, davant el col·legi Cor de Maria; pàrquing Hort del Carme, a la plaça del Carme, i al carrer Sant Salvador de Picamoixons.

Properament s’instal·laran 6 contenidors més per apropar la recollida a la ciutadania i incrementar les quantitats recollides i assolir els objectius de qualitat. Les noves ubicacions previstes són als carrers: Alt Camp-camí del Bosc; Josep M. Casas Homs; Francesc Català i Roca, a la zona de l’estació d’autobusos; Prat de la Riba, proper al poliesportiu Joana Ballart; Oller i Rabassa, i Eladi Homs, davant la zona comercial. 

L’oli de cuina és un producte molt utilitzat a les llars, generalment és oli d’oliva, de gira-sol i d’altres llavors. Quan esdevé residu cal tenir cura ja que pot provocar contaminació al medi aquàtic, problemes al clavegueram i dificultats a les depuradores. A més és un residu que es pot valoritzar obtenint nous productes , principalment biodièsel.

Segons dades de l’«Estudi de generació de residu d’oli vegetal a Catalunya i establiment d’objectius de recollida selectiva» realitzat l’any 2021, a Catalunya s’estima una generació de 2,5 litres per persona i any, això equival a 2,25 Kg per persona i any.

PUBLICITAT