El caramel de Dijous Gras és una llaminadura vermella i allargada, típica del Carnaval i dels dies previs de Quaresma. El dolç només es pot comprar a les pastisseries i confiteries de Valls.

PUBLICITAT

Es tracta d’una tradició que es manté any rere any, de la qual es desconeix l’origen. Roger Vallvé, propietari de la Pastisseria Valls, fundada el 1901, recorda que ell ja n’havia vist fer tota la vida, i que el seu rebesavi ja en produïa. Aquest caramel sempre va acompanyat de coca de llardons i botifarra d’ou, els dies previs del Carnaval.

És un element que desperta força curiositat pel fet que, únicament, es pot degustar a la capital de l’Alt Camp. A més de la Pastisseria Valls, també l’elaboren d’altres pastisseries, confiteries i forns de pa de la ciutat.

Aquest dolç vermell i allargat, de sis o set centímetres de llarg i d’un gruix entre un i dos centímetres, conté aigua, sucre i colorant aliment vermell, tot i que algunes pastisseries afegeixen una mica d’essència. Malgrat que la fórmula és ben senzilla, elaborar aquest dolç de forma cilíndrica suposa un lent procés artesanal. La mescla calenta s’estén sobre la taula, se’n fan tires llargues i es van tallant trossets, fins a un centenar per tirada.

El caramel va embolicat amb paper vegetal o cel·lofana i es ven a un preu que ronda a 1 euro. Cada any se’n elaboren, aproximadament, unes 10.000 unitats.

PUBLICITAT