Aquest dimarts, 14 de febrer, la sala d’actes del Convent del Carme es va omplir per escoltar el periodista i director del diari digital VilaWeb, Vicent Partal, que presentava a Valls el seu darrer llibre, Fronteres. Aquelles línies que algú ha dibuixat sobre un mapa, publicat per l’editorial Comanegra. L’acte, organitzat per l’ANC Valls-Alt Camp, formava part del cicle mensual “Objectiu Independència”, que l’entitat va posar en marxa el setembre de l’any passat.

PUBLICITAT

Partal va oferir una interessant xerrada que va servir per mostrar als assistents la volatilitat i l’arbitrarietat de les fronteres que s’han anat imposant arreu del món. A partir d’exemples concrets i amb el suport d’imatges reveladores, entre les quals diversos mapes en què les línies frontereres anaven variant amb el pas del temps, Partal va fer que el públic viatgés a través de la història i d’alguns dels fets que han establert els límits de la cartografia mundial actual per arribar a la conclusió que les fronteres no són intocables. En aquest sentit,  va assenyalar que  l’obsessió per la frontera intocable, entesa com a barrera, ha acabat esdevenint un focus de tensió que ningú no sap com resoldre si no és a partir de la violència, com es va veure amb la reacció espanyola a l’1 d’Octubre o com veiem ara mateix a Ucraïna.

La presentació va finalitzar amb les preguntes dels assistents, la majoria de les quals centrades en l’actualitat política catalana, i amb la signatura de llibres per part de l’autor. El cicle “Objectiu Independència” continuarà el mes de març amb Josep Costa, exvicepresident del Parlament de Catalunya.

PUBLICITAT