Quin és l’origen dels castells que coneixem avui en dia un cop es van diferenciar del ball de valencians? L’historiador vallenc, Joan Climent, repassa cronològicament al llibre “La Colla dels Menestrals. The beginging”, de Pagès Editors, a partir del primer terç del segle XIX, amb un cop d’ull al segle XVIII, fins al 1853, incloent el meravellós Trienni Casteller.

PUBLICITAT

Es tracta d’una continuació del llibre Els primers castellers (1813-1851), publicat el 2013, en què va aprofundir sobre la primera família  castellera de Catalunya, els Batet.

A la Colla dels Menestrals, Climent segueix parlant dels Batet, però hi aporta la perspectiva històrica de l’època amb les baralles internes, odis, persecucions i, fins i tot, assassinats.

D’altra banda, Climent fa aparèixer la primera dona castellera documentada, Dida. A més, exposa, a través de testimonis reals, com es va fer el 3de9 sense folre al segle XIX i si de debò es va fer el castell de 10 pisos.

PUBLICITAT