El projecte de rehabilitació de l’edifici Ca Xapes ha estat una de les principals inversions en els pressupostos del 2018 de l’Ajuntament, per possibilitar el retorn de la Llar del Jubilat a l’immoble
Ca Xapes va ser catalogat l’any 2008 com a Bé Cultural d’Interès Local per ser un edifici singular de l’arquitectura industrial del segle XIX, i té una superfície de 2.000 metres quadrats construïts. El seu valor patrimonial i la seva cèntrica ubicació, a tocar del Barri Antic, el converteixen en un edifici de gran valor per recuperar la seva funció d’equipament públic, que s’adapti a les activitats de l’entitat i també tingui la funció de casa social per a la ciutat.
La Llar del Jubilat, feia, aproximadament, vint-i-cinc anys que es trobava a l’edifici històric. Fa vuit anys que es van traslladar a l’establiment de l’estació de busos, des que van ser informats que el Ca Xapes estava en un estat de perill d’enfonsament. Actualment, organitzen diverses activitats com ioga, informàtica, gimnàstica, ball entre altres.
Des de l’entitat transmeten l’esperança de poder tornar a l’edifici patrimonial i, que aquest, continuï sent la seu oficial de la Llar del Jubilat de Valls.

PUBLICITAT

Escolta-ho

 

Febrer amb doble sessió plenària

El proper dilluns 19 de febrer es realitza la primera de les dues sessions plenàries que es celebraran aquest mes. A l’última es portaran els pressupostos a debat, però de moment s’aprovarà la pròrroga de dos convenis de col·laboració amb el Consell Comarcal i l’agència de l’habitatge de Catalunya, i es debatran les mocions dels diferents grups municipals. El PSC en presentarà una en relació a les finques de Valls propietat de la Generalitat, i la CUP, d’altra banda, juntament amb Iniciativa Verds, presenta una moció per instar a la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social.
El pacte de Govern CiU i ERC en presenta tres. La primera reclama al Govern Central un import que va deixar de subvencionar sobre l’educació infantil i reclama a Generalitat que liquidi el deute amb les escoles bressol. La segona, juntament amb Iniciativa, defensa les institucions catalanes i els seus càrrecs, i l’última exigeix revertir les reclamacions de l’IVA Cultural.

 

Obres d’asfaltatge del Carrer Boronat

L’ajuntament iniciarà les obres d’asfaltatge del carrer Boronat de Valls i un tram del carrer Hort dels Alls el proper dimarts dia 20 de febrer. Una millora que comportarà una inversió d’onze mil euros per part de la regidoria de Via Pública i Serveis.
Amb motiu del treball que comporta, el carrer Boronat romandrà tancat al trànsit el mateix dia 20 les 08:00h del matí fins a les 18:00h de la tarda. Les obres continuran els propers dies, dimecres 21 i dijous 22, per ultimar els darers detalls de les obres, però les restriccions de trànsit només seran de forma puntuals.

 

L’Apunt Cultural: Valls Terra de Calçot

Valls, és la ciutat bressol del Calçot, i cada any protagonitza una de les festes més importants de l’Alt Camp; la gran festa de la calçotada.
El calçot va ser descobert per “Xat de Benaiges”, un camperol que vivia a Valls a finals del segle XIX. Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar un plat que als inicis del segle XX ja era habitual en moltes llars de la ciutat.
Des de llavors, el calçot ha esdevingut una festa gastronòmica molt coneguda, especialment a Catalunya. Els calçots es mengen, habitualment durant els mesos de gener, febrer i març i es consumeixen acompanyats d’una salsa típica, la dita salvitxada, que és una de tipus romesco.
La festa del calçot de Valls, que se celebra el darrer diumenge del mes de gener, va fer cent anys l’any 1996. En aquest esdeveniment s’hi celebren tres concursos: el de cultivadors de calçots, el concurs de salsa de la calçotada i el de menjadors de calçots.
Durant la temporada del calçot, l’Oficina de Turisme realitza una visita guiada gastronòmica i cultural per la ciutat. Es mostra els monuments i els racons més emblemàtics, fins a arribar a la Cooperativa Agrícola de Valls, on els visitants poden conèixer què és la denominació d’origen, com es cultiven els calçots i el seu etiquetatge.
La propera visita guiada serà demà dissabte 17 de febrer a dos quarts de dotze del migdia i es necessita reserva prèvia per poder realitzar-la.

Escolta-ho

PUBLICITAT