Valls demanarà al Govern Central que es reprenguin les subvencions a l’educació infantil, i a la Generalitat que retorni el deute pendent a les escoles Bressol. El Regidor d’ensenyament, Martí Barberà, ha presentat la moció corresponent al Ple de l’ajuntament d’aquest dilluns, a través de CiU i ERC.

PUBLICITAT

Entre 2008 i 2017, la Generalitat de Catalunya va deixar d’abonar els imports destinats a l’escolarització dels alumnes de 0 a 6 anys. Barberà demana que es retornin els pagaments, ja que considera que es tracta d’una etapa educativa important i que en els últims anys ha donat resposta a una demanda creixent per part de les famílies que volien escolaritzar als seus fills.

La regidora d’Esquerra Republicana, Núria Gavarró, afirma que aposten pel finançament en aquesta etapa educativa, ja que permet actuar en la creació de la personalitat dels infants i afavoreix el seu desenvolupament social. També assegura que és la millor manera de reforçar una igualtat d’oportunitats per al futur. El partit dóna suport a la creació de les llars d’infants i ressalta que la col·laboració dels ajuntaments és necessària per a la prestació d’aquests serveis.

Per part del Partit Socialista Català, la regidora Rosa Ma Ibarra ha presentat l’abstenció, tot i estar d’acord amb què les comunitats autònomes i els municipis no tenen un bon finançament. Exposa que el govern espanyol ha de subvencionar aquests serveis però que qui ha d’assumir les competències són els ajuntaments. Diu també que la Generalitat ha de fer front al pagament del finançament que li pertoca.

La CUP s’afegeix a la defensa de l’educació de 0 a 3 anys, reconeixent les llars d’infants de Valls i demana a l’Estat Espanyol que compensi les subvencions. La regidora cupaire, Ester Huguet dóna els motius pels quals voten a favor de la moció.

Des del PP s’ha remarcat la importància de l’escola bressol, malgrat que no ha estat d’acord amb el redactat de la moció. Creuen que es demana subvenció al Govern Central quan les competències són compartides amb la Generalitat. Critica que es vulguin assolir les competències i no el cost econòmic d’aquestes. Així ho defensava el regidor del Partit Popular, Francesc Caballero.

El regidor de Compromís per Valls, Ramon Font, assegura que sense aquestes subvencions el sosteniment de les places públiques de les llars d’infants es troba en perill, i pot suposar una càrrega econòmica per les famílies. Demana que les quantitats que no van ser abonades als municipis es retornin. A més, assenyala que l’Estat Espanyol ha estat responsable de la reducció de subvencions.

La moció s’ha tirat endavant amb 15 vots a favor, el vot en contra del PP i les tres abstencions del PSC.

PUBLICITAT