La sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs acull una conferència per posar en valor el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu projecte de biblioteques públiques, marc en el qual es va construir a Valls la primera Biblioteca Popular del país. La conferència serà conduïda per la bibliotecària i professora de la Universitat de Barcelona Teresa Mañà, qui amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat ha publicat l’obra “Les biblioteques, un projecte d’èxit? Una mirada cent anys després” (2014).

PUBLICITAT

En l’àmbit cultural la Mancomunitat de Catalunya va impulsar un sistema bibliotecari articulat, el primer de l’Estat, amb una important xarxa de biblioteques públiques, conduïdes per personal format per uns estudis creats per aquesta funció i que volien democratitzar l’accés a la cultura i al coneixement, tot fent-lo extensiu al conjunt de la ciutadania.

Des del punt de vista vallenc, el 21 d’octubre de 1916, és una data important. Amb motiu de la celebració de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d’Eugeni d’Ors, de les autoritats locals i de la Mancomunitat. No seria fins dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa major de Sant Joan, quan va tenir lloc la seva inauguració, esdevenint la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país.

La conferència s’emmarca dins de la commemoració del Centenari de la Biblioteca Popular (1918 – 2018) que la ciutat de Valls està celebrant amb diveros actes per a tots els públics.

PUBLICITAT