Noves millores en el panorama esportiu i sanitari de la ciutat. El Pius Hospital i el Patronat d’Esports han fet oficial avui, 23 de maig, un acord per obrir un centre de medicina al Centre Esportiu Municipal El Fornàs. Així ho han comunicat els presidents del Pius i del PME, Martí Barberà i Eduard Gonzàlez, acompanyats per responsables dels dos organismes.

PUBLICITAT

Pel que fa a la logística de l’operació, s’ha comunicat que la Unitat de Medicina de l’Esport (UME) del Pius serà la responsable del desplegament i l’obertura d’un servei que començarà a operar a partir del mes de juny. Es tracta d’un servei que des de fa vint anys ja presta la UME al Pius, i que s’hi afegirà ara aquest nou centre de medicina de l’esport amb consulta al CEM El Fornàs, descentralitzant i aproximant-lo a la població precisament on hi ha un major nombre de practicants d’esports a Valls. Des de Ràdio Ciutat de Valls hem parlat amb el Dr. Enric Castanera, especialista en Medicina de l’Esport, perquè ens expliqui com és d’important la implantació d’aquest nou centre per tots aquells que comencin una pràctica esportiva.

Entre els objectius del servei podem trobar reconeixements mèdicoesportius, revisions del tot claus de cara a prevenir l’aparició de malalties i poder fer esport i activitat física d’una manera segura. A més, en cas de lesió el pacient també podrà rebre atenció mèdica i tractar-se sempre que aquesta no requereixi una intervenció quirúrgica.

La nova consulta al CEM El Fornàs tindrà acreditació pròpia, lligada a la UME del PIUS, amb la interacció que es pot esperar d’aquesta relació. Les valoracions mèdicoesportives que es duguin a terme a la nova unitat seran atribuïbles al nivell 1 d’acreditació de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i a les consultes, tant de lesions com mèdiques, que la seva complexitat permeti. Enric Castanera ens defineix quins son els nivells d’acreditació actualment i quins tipus d’assessorament poden oferir.

Aquest servei estarà destinat els abonats del PME i esportistes d’entitats o clubs de la ciutat. Els usuaris podran demanar cita al mateix personal del CEM El Fornàs (tel. 977 61 44 03) o també al Pius Hospital, en aquest cas al departament de Mútues del centre sanitari (tel 977 60 92 32 de 9h a 13h).

__________________________________

L’Institut d’Estudis Vallencs acull una conferència per posar en valor a la Mancomunitat de Catalunya i les seves biblioteques públiques

La sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs acull una conferència per posar en valor el paper de la Mancomunitat de Catalunya i el seu projecte de biblioteques públiques, marc en el qual es va construir a Valls la primera Biblioteca Popular del país. La conferència serà conduïda per la bibliotecària i professora de la Universitat de Barcelona Teresa Mañà, qui amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat ha publicat l’obra “Les biblioteques, un projecte d’èxit? Una mirada cent anys després” (2014).

En l’àmbit cultural la Mancomunitat de Catalunya va impulsar un sistema bibliotecari articulat, el primer de l’Estat, amb una important xarxa de biblioteques públiques, conduïdes per personal format per uns estudis creats per aquesta funció i que volien democratitzar l’accés a la cultura i al coneixement, tot fent-lo extensiu al conjunt de la ciutadania.

Des del punt de vista vallenc, el 21 d’octubre de 1916, és una data important. Amb motiu de la celebració de Santa Úrsula, es va col·locar la primera pedra de la que seria la Biblioteca Popular de Valls, en presència d’Eugeni d’Ors, de les autoritats locals i de la Mancomunitat. No seria fins dos anys més tard, el 23 de juny de 1918, per la Festa major de Sant Joan, quan va tenir lloc la seva inauguració, esdevenint la primera biblioteca construïda per la Mancomunitat de Catalunya. Des de llavors, la ciutat de Valls ha gaudit de cent anys ininterromputs de servei públic de biblioteca, un element clau i indispensable per la xarxa cultural i de divulgació del coneixement a la nostra ciutat i al conjunt del país.

La conferència s’emmarca dins de la commemoració del Centenari de la Biblioteca Popular (1918 – 2018) que la ciutat de Valls està celebrant amb diveros actes per a tots els públics.

PUBLICITAT