Els pressupostos participatius són una eina mitjançant la qual la ciutadania pot decidir a què es destina una part del pressupost total d’inversions de l’Ajuntament.

PUBLICITAT

A Valls en el pacte de govern de 2015 entre Convergència i Esquerra es va acordar crear una regidoria específica de participació ciutadana, la qual assumeix Núria Gavarró actual regidora. D’aquesta manera Valls va tindre el seu primer pressupost participatiu el 2017 amb 75.000€ de partida.

La següent edició va incrementar fins a 140.000 € i el pressupost 2019 es dotara de 200.000 €. La ciutadania va poder presentar les seves propostes entre el 16 i 30 de juliol en unes sessions físiques i també a través de la pàgina web. La regidoria ha recollit la cinquantena de propostes i ara una comissió tècnica està quantificant econòmicament i valorant cada projecte segons marquen els criteris del protocol de pressupostos participatius (aprovat a l’Ajuntament).

Una vegada finalitzada l’actual fase es penjaran les propostes i les votacions es duran a terme en la segona quinzena del mes d’octubre. Encara no se sap el dia però es podrà votar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, al Patronat Municipal d’Esports, a la Biblioteca Publica Carles Cardó i a Vallsgenera en els horaris habituals de cada equipament durant 10 dies.

També hi haurà un punt de votació mòbil en els esdeveniments festius més importants de Santa Úrsula per acostar el vot a la ciutadania i, alhora, es podrà votar per internet. En qualsevol cas s’haurà d’identificar amb DNI per no duplicar vots.

Des de la regidoria pensen que és important corresponsabilitzar els ciutadans de les decisions que es puguin prendre a l’Ajuntament. Núria Gavarró, regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, espera que la ciutadania es consciencii de les bondats de la participació ciutadana i anima a participar i a presentar propostes.

 

Actualment hi ha una participació del 3-5% que són els mateixos nivells que altres ciutats però l’objectiu des de la regidoria es sumar cada vegada més.

 

Els estudiants de Valls poden demanar les beques educatives

Els estudiants de Valls ja es preparen pel nou curs escolar, i des de l’Administració pública i la privada es comencen a convocar les beques que han de fer de l’educació un servei accessible per a tothom. Començant per la Fundació Ciutat de Valls que, com cada any, convoca una nova edició de les beques Europa. Aquestes estan desinades a complementar els ajuts d’altres intitucions per promoure la mobilitat dels estudiants universitaris a centres d’estudi de l’estranger. Les beques les pot solicitar qualsevol estudiant d’universitat que resideixi a una localitat de l’Alt Camp, independentment de quina sigui la universitat en la que estudia.
La beca otorga 150 euros al mes durant la estada a l’extranger, complementant així programes com el d’Erasmus, i durant un període màxim de sis mesos. S’ofereix un total de 15 beques i es poden presentar les solicituds fins el 15 d’octubre.
Pels estudiants d’estudis obligatoris, és a dir, des de P3 i fins a 4 d’ESO, l’Ajuntament ofereix ajudes per a comprar els llibres de text i material escolar que necessitaran per als seus estudis.
Poden demanar l’ajut les famílies empadronades al municipi de Valls i la quantitat de la beca dependrà del llindar d’ingressos. Ls famílies que es trobin amb més dificultats o amb major nombre de persones a la unitat familiar podran rebre un suport econòmic més alt. La convocatòria tanca aquest divendres 24 d’agost, i es pot fer la solicitud a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà.

Parlem amb Núria Gavarró sobre els pressupostos participatius 2019

Us deixem amb la entrevista íntegra a la regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, Núria Gavarró, que ens explica què són els pressupostos participatius i els detalls de l’edició 2019.

PUBLICITAT