S’esfondra un mur annex al museu Casteller

El museu casteller de Catalunya, que estarà situat a Valls, pateix un nou contratemps en la seva construcció.
L’edifici, que ja acumula retard en la seva construcció, ha patit un esfondrament.

PUBLICITAT

Aquest vespre s’ha ensorrat un mur a la zona dels arcs medievals, a prop del museu casteller. Els tècnics municipals, acompanyats de la regidora d’Actuacions Públiques, Barri Antic i Patrimoni, Judit Fàbregas es van desplaçar al lloc dels fets per tal d’assessora la situació. Serà al llarg d’aquest matí que, amb llum del dia, s’acostaran de nou al lloc de l’ensorrament per veure l’afectació que ha tingut en els arcs, i és que aquest estava previst la seva recuperació pel seu valor patrimonial. El prioritari, per ara, és garantir de nou la seva estabilitat. Segons la primera inspecció, l’esfondrament no hauria afectat l’edifici central, però ha danyat part d’unes tanques

Valls celebra la Diada Nacional de Catalunya amb el cant dels Segadors i l’actuació castellera

La ciutat de Valls commemorarà la Diada Nacional de Catalunya aquest dilluns 10 de setembre a partir de les 8 del vespre a la Plaça de Blat.

Es comptarà amb el cant de l’Himne Nacional de Catalunya, “Els Segadors”, a càrrec de la suite Cor de Valls i amb l’actuació de les dues colles castelleres dels Xiquets de Valls.

El seu inici serà a les 20 h a la Plaça del Blat, on es farà l’entrada de les colles castelleres de la ciutat, la Colla Joves pel carrer de la Cort i la Colla Vella pel carrer Major.

A continuació al vestíbul de l’Ajuntament es realitzarà el sorteig de l’ordre de l’actuació castellera amb els dos caps de colla.

A les 20.25 h la interpretació del Cant de l’Himne Nacional de Catalunya “Els Segadors”, amb el desplegament de la senyera des de l’edifici de Can Segarra i seguidament, els dos pilars de cinc de les colles castelleres.

Per finalitzar a les 20.30 h l’actuació castellera amb la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls amb la quarta cita del calendari local al quilòmetre casteller.

 

L’Oficina de Català de Valls ampliarà l’oferta formativa per al curs vinent

L’Ajuntament de Valls, que forma part des de l’any 2010 del Consorci per la Normalització
Lingüística (CPNL), ha augmentat el conveni econòmic, que passa de 9.000 a 20.000 euros. Això permetrà créixer en cursos i activitats de l’Oficina de Català de Valls que té la seu a l’edifici de Casa Caritat.

Aquesta mateixa setmana s’obren les matriculacions per al curs vinent.
Per als alumnes antics, el període de matriculació serà els dies 7, 10 i 12 de setembre, mentre que per als nous estudiants les proves de nivell es realitzaran entre el 7 i el 18 de setembre i la matriculació restarà oberta del 13 al 21.

S’ofereixen cursos presencials de català dels nivells Inicial, Bàsic 1, Intermedi 1, Suficiència 1 i un taller d’ortografia. A més, també hi ha l’opció de realitzar cursos trimestrals en línia, dels nivells Elemental, Intermedi i Suficiència, així com un curs anual, també en línia, de nivell Superior C2 (antic nivell D) a través del Servei de Català de l’Alt Camp.

La seva oferta està adreçada a un ampli sector de la població, tant a les persones que acaben d’arribar a Catalunya i necessiten iniciar l’aprenentatge de la llengua catalana, com a alumnes que ja dominen la llengua però que necessiten millorar el seu nivell.

S’amplien les seves línies d’acció amb nous projectes, entre ells l’anomenat Voluntariat per la Llengua, que des del 2010 ha comptat amb un centenar de persones catalanoparlants que vulguin destinar una hora a la setmana a conversar en català amb els aprenents per fomentar l’ús social del català.
La participació en aquest projecte és totalment gratuïta i només cal inscriure’s a l’Oficina.

Conjuntament, els mesos de maig i juny es va iniciar un nou projecte, el de les pràctiques lingüístiques, que ha comptat amb la col·laboració d’una vintena d’establiments comercials de Valls que participen atenent en català a persones que necessitaven millorar el seu nivell en les seves compres quotidianes.

Cal destacar que els certificats que s’expedeixen als alumnes que superen les proves finals són equiparables als certificats oficials de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat.

D’altra banda, l’Oficina també desenvolupa altres tasques, entre elles com a punt d’informació sobre les proves de coneixements de català que cada any convoca la Direcció General de Política Lingüística, o atenent consultes dels ciutadans referents als recursos que tenen al seu abast com ara les eines en línia Optimot de consultes lingüístiques o el Parla.cat, un espai virtual que posa a l’abast materials didàctics.

Carme Leiva, responsable de l’Oficina de Català de Valls ens ho explica 

PUBLICITAT