El govern espanyol ha acordat declarar l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus en un consell de ministres que se celebrarà dissabte. El president Pedro Sánchez ho ha anunciat en una declaració institucional aquest migdia a la Moncloa després que Espanya hagi superat ja els 4.000 contagiats per Covid-19 i hagin mort 120 persones.

PUBLICITAT

L’estat d’alarma està recollit a l’article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions excepcionals, com una alerta sanitària. En concret, la constitució diu que s’ha de declarar a través d’un decret acordat pel Consell de Ministres “per un termini màxim de 15 dies”.

Per prorrogar-lo, cal l’autorització del Congrés. L’última vegada que es va declarar l’estat d’alarma va ser durant la vaga de controladors aeris l’any 2010.

La mesura preveu limitar la circulació o permanència de persones en determinades hores i llocs, requisar temporalment béns o imposar prestacions personals obligatòries. També es podran intervenir indústries i negocis, a més de limitar o racionar l’ús de serveis o el consum de productes de primera necessitat.

PUBLICITAT