El 18 de febrer de 1321 tenia lloc a Valls la fundació del Convent de Carme, el sisè que l’Orde mendicant dels Carmelites fundà a Catalunya i el segon més antic de la ciutat, després del convent de Sant Antoni. Set segles després, aquest convent construït als afores, ha esdevingut un dels patrimonis històrics i arquitectònics més importants de la capital de l’Alt Camp. A més a més, la seva transformació en equipament escolar ja des de finals del segle XIX l’ha fet esdevenir un dels espais referents per a diverses generacions.

PUBLICITAT

Per a commemorar aquest setè centenari, l’Institut d’Estudis Vallencs i el Museu de Valls han organitzat un seguit d’actes que ajudaran a conèixer millor el ric patrimoni local. Una d’aquestes activitats és l’exposició que es podrà visitar a la Sala Sant Roc de l’IEV des del divendres 19 de febrer, i que acull alguns dels objectes recuperats del Carme menys coneguts, com són les bigues gòtiques de l’antiga església que es van aprofitar per al sostremort de l’actual, d’estil barroc, recuperades i restaurades pel Museu de Valls, i que ara ja es troben novament a la ciutat. També l’estela funerària de la Joana de Sant Martí, dama de companyia de la reina Elionor de Xipre, que va ser localitzada al claustre del convent, és altre dels elements que, entre d’altres,  es podran veure a la Sala fins el 28 de març.

Els actes inclouen un cicle de conferències que s’allargarà fins el 24 de març, a càrrec de diversos especialistes que incidiran en aspectes ben diversos de la dilatada història del convent, i que tindran lloc els dimecres a les 7 de la tarda a la seu de l’Institut d’Estudis Vallencs.

La commemoració va arrencar amb el concert de música barroca, a càrrec de Psallite, grup de cambra, aquest dijous 18 de febrer, dia de l’aniversari, a l’església del Carme, amb un programa a partir de compositors dels segles XVII i XVIII.

PUBLICITAT