Molt bon dia! aquest és el Daily Informatiu de Valls d’aquest dijous 9 de desembre. Avui destaquem que els Bombers van rescatar dos menors que havien caigut dins d’un pou sec d’uns 8 metres de profunditat mentre jugaven en una finca de Valls.

PUBLICITAT

De seguida es van mobilitzar fins a 7 dotacions de Bombers de la Generalitat: una del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) que va ser helitransportada des de Sabadell, bombers dels parcs de Tarragona i Valls i comandaments de la Regió d’Emergències de Tarragona.

Els efectius van muntar un dispositiu de rescat en triangle que permet fer extraccions en vertical amb molta seguretat. Després de comprovar que els menors estaven conscients i orientats, bombers i, posteriorment, un metge van baixar a estar-se amb ells, fer-ne una primera valoració i preparar-los per al rescat.  

El pou tenia un diàmetre de tan sols 1 metre, així que l’extracció es va fer amb llitera vertical. Prèviament van ser immobilitzats, per seguretat i perquè es queixaven de dolor d’esquena. L’operació de rescat efectuada pels GRAE es va consumar quan passaven quatre minuts de les 5 de la tarda.

Els menors van ser immediatament posats en mans dels efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que van diagnosticar una fractura en una de les cames a un d’ells i, a l’altre, contusions i dolor lumbar.

El primer va ser evacuat en helicòpter medicalitzat a l’hospital de Sant Pau de Barcelona i, el segon, en ambulància medicalitzada al Joan XXIII de Tarragona. Tot apunta que els menors van caure al pou de forma accidental mentre jugaven. En l’operatiu de rescat van participar també Mossos d’Esquadra i SEM.

Parlem ara de Decennals, perquè els domassos guarniran l’Ajuntament de Valls amb motiu de les festes de la candela. Serà el proper dijous 27 de gener. Aquesta nova ornamentació s’inspira en els dissenys modernistes que van predominar fins l’any 1930.

Aquests domassos són obra del figurinista Amadéu Ferré, que també va confeccionar la darrera renovació dels gegants i gegantons de Valls. Així doncs, es guarnirà l’edifici consistorial de la Plaça del Blat amb un dels elements simbòlics que coronarà la posada a punt de les festes candelàries.

Com explica el propi figurinista “els nous domassos mostren influències a l’estil William Morris de la segona meitat del segle XIX, integrant, això sí, tendències medievals, renaixentistes, modernistes i fins i tot barroques, sobretot pel que fa a la convergència de varietat d’elements significatius que empaquen una creació majestuosa, amb un impacte gairebé operístic”. Es tracta, doncs, d’un disseny renovat i gestat a partir d’un acurat procés de documentació prèvia.

Entre els domassos, hi destaca el que cobrirà el balcó principal i que incorpora, seguint la consuetud protocol·lària, l’escut de la ciutat de Valls. El flanquejaran altres dos domassos a banda i banda, lluint un peveter brodat amb una flama encesa inspirat en les pròpies decoracions de la façana que llueix l’edifici municipal en els marcs de les finestres principals. Un detall que sovint passa desapercebut per als vianants però que Ferré ha volgut posar en valor pel lligam amb la llum, ADN de les Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

PUBLICITAT