Les obres de recuperació de l’antiga muralla de Sant Antoni s’han iniciat aquest  mes de març amb uns treballs de consolidació, reinterpretació i urbanització de tot l’espai que es preveu finalitzar l’any 2023. L’execució del projecte, adjudicat per 480.000 euros, a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques i amb finançament a través de la línia de subvencions de l’1,5% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, representa la primera gran obra en el projecte de ciutat per a la progressiva recuperació de les antigues muralles medievals de Valls, declarades en el seu conjunt Bé Cultural d’Interès Nacional.

PUBLICITAT

El projecte suposarà la recuperació de la muralla en el seu tram inicial situat a tocar del Portal Nou i entre els carrers del Mur i del Tomàs Caylà. Els treballs inclouen les obres de consolidació d’aquest tram de l’antiga muralla del segle XIV, la seva reinterpretació històrica, així com la urbanització del solar. Aquest tram destaca tan per la seva singularitat com per la seva situació, en una de les principals entrades de la ciutat i també del Barri Antic, a tocar a més de l’entorn de l’església de Sant Joan.

Així, el projecte a la Muralla de Sant Antoni contempla, a més de la recuperació de les restes (uns 615 m de restauració de paraments), la urbanització d’aquesta zona, actualment sense ús, generant un nou espai públic enjardinat i accessible a la ciutadania que es convertirà en un punt de trobada amb vistes a la muralla. Així ho explica la regidora d’Urbanisme, Sònia Roca.

Els treballs de prospecció arqueològica van posar al descobert l’estructura d’un arc i altres materials de paret de muralla del segle XIII que es correspondrien a l’anomenat portal de la Font dels Clergues, del que se’n tenen molt poques referències documentades.

PUBLICITAT